Stine Sande Hagesæther er 27 år gammel og går andre året på en bachelorgrad i ernæring ved Bjørknes Høyskole.

– Jeg har alltid hatt en interesse for mat og helse, og hvilken betydning maten har for kroppen vår. Drømmen er å hjelpe andre til en sunnere livsstil, og jeg brenner spesielt for barn og ernæring.

Stine ble anbefalt studieprogrammet av venninner som har gått på Bjørknes Høyskole tidligere. Hun sjekket ut flere studiesteder, men valgemnet global ernæring og studietur til Tanzania, gjorde valget enkelt.

– Jeg gleder meg veldig til å reise til Tanzania! Da blir det feltarbeid, og vi avlegger eksamen når vi kommer tilbake. Vi får jobbet masse praktisk, og det er et helt unikt tilbud bare Bjørknes Høyskole har. Vi skal blant annet bygge kjøkkenhager, hjelpe til på helsestasjoner og observere lokale familiers ernæringssituasjon, forteller hun.

Ernæring på jobben og på fritiden

Med en stor interesse for mat og helse, ønsket Stine seg en jobb som gjenspeiler hverdagen.

– Jeg ville ikke ha en «åtte til fire»-jobb, mitt ønske er å kunne få jobbe med noe som gir meg like mye glede på jobb som på fritiden.

Stines største drøm er å jobbe for seg selv. Hun drømmer om å kunne reise rundt å spre kunnskap ved å holde foredrag. Hun brenner spesielt for å formidle kunnskap om barn og ernæring.

– Mye av grunnlaget legges jo når du er liten. Jeg vil gjerne jobbe med barn som har forskjellige spisevansker, og holde foredrag for foreldre. Akkurat nå er det ernæringssituasjonen for barn og global ernæring jeg synes virker mest spennende, men jeg har også lyst til å jobbe med forebyggende arbeid generelt i befolkningen, og på habiliteringssentre.

Stor tro på jobb etter bachelor i ernæring

Stine har stor tro på at hun får seg jobb etter hun har fullført bachelorgraden. Men for å få det til, mener hun det er nyttig med et nettverk og å engasjere seg.

– Vi har mulighet for  internship i løpet av studiet, og jeg tror det er en god inngangsbillett til videre jobbmuligheter. Men man må også gjøre en innsats, det hjelper ikke med toppkarakterer om man ikke engasjerer seg i det man driver med.

Selv holder Stine babymatkurs på fritiden, for Margit Vea AS.

– Det skal ikke være lett, du skal jo lære!

Stine tror ikke det holder å bare gå på skolen, du må vise engasjement på fritiden også.

– Hvis du kun går på skolen fra ni til tre og legger bort bøkene når du kommer hjem, har jeg ingen tro på at du klarer å stå på egne bein ved endt studie. Selv lærer jeg best ved praktisk arbeid, og i et fag som ernæring er det kjempeviktig å holde seg oppdatert på ny forskning da det stadig dukker opp noe nytt. Det hender også at klassen får spørsmål fra andre organisasjoner om det er noen som kunne tenke seg å hjelpe til med diverse arbeid. Da er det lurt å hive seg på, både for å vise engasjement, få mer erfaring og kanskje viktigst av alt, muligheten til å danne et nettverk som gjør det lettere å få seg jobb etter studiet.

Ved å holde babymatkurs på fritiden, får Stine brukt faget sitt enda mer.

– Selv prøver jeg å bruke litt av fritiden på arbeid som er relatert til studiet, for eksempel ved å holde babymatkurs og prøve ut nye oppskrifter. Jeg har også en plan om å få liv i en gammel blogg som ligger og venter. Her vil jeg dele matoppskrifter og andre gode ernæringstips, men dette får komme når jeg har tid. Nå er det fullt fokus på innleveringer og eksamenslesing.

Selv om Stine stortrives på studiet, er det mye skolearbeid.

– Det er mer jobb enn jeg trodde, det er jo faktisk en full arbeidsuke. Men dette er en høyskole, og vi har valgt det selv. Man blir ikke tvunget til å gå her, så man må også legge ned arbeidet som hører med, forteller hun.

Gode relasjoner mellom forelesere og studenter

Stine forteller at alle foreleserne sitter med masse kunnskap, og har lange utdannelser.

– Vi er en mindre klasse i år, og det er skikkelig luksus! Det gir oss muligheten til å være mer aktiv i klassen og stille masse spørsmål, samt legge opp til lærerike diskusjoner. Vi har et godt miljø i klassen og det er veldig gode relasjoner mellom foreleserne og studentene.

Hvem passer ernæringsstudiet for?

– Det passer for alle som er opptatt av ernæring, mat og helse. Det første året inneholder anatomi, fysiologi og sykdomslære, altså om hvordan kroppen fungerer. Så det er ikke bare ernæringsrelatert. Her dykker man dypere inn i biokjemi og hvordan alt henger sammen. Vi lærer ikke bare at gulrøtter er sunt, og godteri er dårlig, vi lærer hvorfor det er sånn.

Stine avslutter med å understreke hvor gøy og spennende det er å lære om alt som skjer i kroppen når man spiser:

– Det er jo så gøy når man forstår sammenhengende! Tenk på alt som skjer i kroppen etter at man har spist mat!