GERN1201 Generell ernæring (10 sp)
Dette emnet bygger på mange interessante temaer innen ernæring. Emnet vil gi deg grunnleggende kunnskaper om blant annet energibegrepet og kroppens energiomsetning. I tillegg vil du lære mer om utviklingen av kostholdet i Norge og aktører og virkemidler i Norsk næringspolitikk.
Emnekode: | GERN1201 |
Tittel: | Generell ernæring |
Type: | Obligatorisk |
Plassering: | Første semester |
Studiepoeng: | 10 studiepoeng |
Om emnet
Emnet omhandler grunnleggende temaer innen ernæring og gir en introduksjon til energibegrepet, metabolisme, næringsstoffer, ernæring og helse samt kostholdsforskning. Studenten skal kjenne til verktøy for å kartlegge kosthold.
Læringsutbytte
Kunnskap
- har grunnleggende kunnskap om energibegrepet og sentrale prinsipper rundt kroppens energiomsetning
- kan definere mål på undervekt, normalvekt og overvekt
- kjenner til hva kroppen består av med fokus på kroppssammensetning og energilagre
- kjenner til viktige prinsipper i biokjemi og hvordan energi frigjøres i cellen
- kjenner til sentrale reaksjonsveier i karbohydrat-, fett- og proteinstoffskiftet ogtil felles reaksjonsveier for de energigivende næringsstoffene
- kjenner til metabolisme før og etter måltid
- har grunnleggende kunnskap om kilder i kosten og anbefalt daglig inntak av fett, karbohydrater og protein, samt gjennomsnittlig inntak av disse næringsstoffene i Norge
- har grunnleggende kunnskap om de energigivende næringsstoffene, herunder den kjemiske oppbygningen og inndelingen, funksjoner i kroppen og omsetning
- har grunnleggende kunnskap om vitaminer, inkludert kilder i kosten, funksjon anbefalt inntak og vanlige mangel- og overskuddstilstander
- har grunnleggende kunnskap om utvalgte mineraler og sporstoffer (kalsium, jern, natrium, jod, sink, selen og magnesium), inkludert kilder i kosten, funksjon og anbefalt inntak
- kjenner til aktører og virkemidler i norsk ernæringspolitikk, inkludert historisk utvikling av ernæringspolitikken
- kjenner til utviklingen av kostholdet i Norge, samt kostholdets rolle i utviklingen av livsstilssykdommer
- kjenner til vanlige vitenskapelige prinsipper og arbeidsmetoder som brukes i kostholdsforskning
- kjenner til oppbygningen av en vitenskapelig artikkel
Ferdigheter
- kan anvende egnet verktøy til å kartlegge og beregne innhold av næringsstoffer og energi i et kosthold
- kan anvende kunnskap om energi til å estimere energibehov hos friske voksne
- kan beregne KMI og vurdere ernæringsstatus basert på vekt, høyde og prosentvis vektendring
- kan reflektere over egen faglig utøvelse på skriftlig arbeid og justere denne under veiledning
Generell kompetanse
- kan skriftlig formidle og presentere sentralt fagstoff innenfor ernæringsfaget
Arbeidskrav
- innleveringsoppgave: Rapport fra oppgave i kostregistrering
- nettkurs om kost og energi
Eksamen
- avsluttende skriftlig eksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).