Hopp til hovedinnhold

GERN1201 Generell ernæring (10 sp)

Dette emnet bygger på mange interessante temaer innen ernæring. Emnet vil gi deg grunnleggende kunnskaper om blant annet energibegrepet og kroppens energiomsetning. I tillegg vil du lære mer om utviklingen av kostholdet i Norge og aktører og virkemidler i Norsk næringspolitikk.

Emnekode: GERN1201
Tittel: Generell ernæring
Type: Obligatorisk
Plassering: Første semester
Studiepoeng: 10 studiepoeng

 

Om emnet

Emnet omhandler grunnleggende temaer innen ernæring og gir en introduksjon til energibegrepet, metabolisme, næringsstoffer, ernæring og helse samt kostholdsforskning. Studenten skal kjenne til verktøy for å kartlegge kosthold. 

 

Læringsutbytte

Kunnskap

  • har grunnleggende kunnskap om energibegrepet og sentrale prinsipper rundt kroppens energiomsetning 
  • kan definere mål på undervekt, normalvekt og overvekt 
  • kjenner til hva kroppen består av med fokus på kroppssammensetning og energilagre 
  • kjenner til viktige prinsipper i biokjemi og hvordan energi frigjøres i cellen 
  • kjenner til sentrale reaksjonsveier i karbohydrat-, fett- og proteinstoffskiftet ogtil felles reaksjonsveier for de energigivende næringsstoffene 
  • kjenner til metabolisme før og etter måltid 
  • har grunnleggende kunnskap om kilder i kosten og anbefalt daglig inntak av fett, karbohydrater og protein, samt gjennomsnittlig inntak av disse næringsstoffene i Norge 
  • har grunnleggende kunnskap om de energigivende næringsstoffene, herunder den kjemiske oppbygningen og inndelingen, funksjoner i kroppen og omsetning 
  • har grunnleggende kunnskap om vitaminer, inkludert kilder i kosten, funksjon anbefalt inntak og vanlige mangel- og overskuddstilstander 
  • har grunnleggende kunnskap om utvalgte mineraler og sporstoffer (kalsium, jern, natrium, jod, sink, selen og magnesium), inkludert kilder i kosten, funksjon og anbefalt inntak 
  • kjenner til aktører og virkemidler i norsk ernæringspolitikk, inkludert historisk utvikling av ernæringspolitikken 
  • kjenner til utviklingen av kostholdet i Norge, samt kostholdets rolle i utviklingen av livsstilssykdommer 
  • kjenner til vanlige vitenskapelige prinsipper og arbeidsmetoder som brukes i kostholdsforskning 
  • kjenner til oppbygningen av en vitenskapelig artikkel

Ferdigheter

  • kan anvende egnet verktøy til å kartlegge og beregne innhold av næringsstoffer og energi i et kosthold 
  • kan anvende kunnskap om energi til å estimere energibehov hos friske voksne 
  • kan beregne KMI og vurdere ernæringsstatus basert på vekt, høyde og prosentvis vektendring 
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse på skriftlig arbeid og justere denne under veiledning

Generell kompetanse

  • kan skriftlig formidle og presentere sentralt fagstoff innenfor ernæringsfaget

Arbeidskrav 

  • innleveringsoppgave: Rapport fra oppgave i kostregistrering 
  • nettkurs om kost og energi

Eksamen 

  • avsluttende skriftlig eksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).