Hopp til hovedinnhold
/
Amalie studerer Medisin 1+5 i Pécs i Ungarn, og er veldig fornøyd med sitt studie der nede. Foto: privat

- Jeg er veldig fornøyd med mitt studievalg

Amalie bestemte seg for å bli lege da hun gikk på videregående. Nå studerer hun medisin i Ungarn, og har bare ett år igjen før hun er ferdig som student. Bli bedre kjent med Amalie, og hvorfor hun mener studiene i Pécs er så bra! 

Publisert i Studenthistorier Fredag 19. januar, 2024 - 12:49 | sist oppdatert Onsdag 24. januar, 2024 - 09:29

Navn: Amalie Nesse Skjerven
Alder: 23 år
Studium: Medisin 1+5. Går femte året på Pécs Medical University


Har du alltid visst at du ville studere medisin, og hvordan fant du ut at dette var det du ville? 

- Da jeg begynte på videregående ble det klart for meg at det var medisin jeg ville studere. Jeg synes det er utrolig spennende og et privilegium å ta del i andres liv i rollen som lege. 

Hvorfor valgte du å begynne på medisin 1+5 på Oslo Nye Høyskole?

- På bakgrunn av de mulighetene jeg hadde for å studere medisin så valgte jeg 1+5-programmet for å kunne bo hjemme det første året, og på grunn av det sterke klassemiljøet som fulgte med til Pécs.

Hva har vært ditt favorittemne til nå, og hvorfor? 

- Internal medicine propedeutics, eller introduksjon til indremedisin. Dette var det første faget jeg hadde på sykehuset, og det var spennende å begynne med undervisning med pasienter.  

Hvordan ser en typisk studieuke ut?

- Vi har forelesninger på morgenen, seminarer før og/eller etter lunsj, og valgfag etter kl. 16. Offisielt er alle forelesninger obligatoriske, men det er opp til course directors hvordan de håndhever dette. Seminarer er obligatoriske og de første årene er alle timene på campus, men når de kliniske fagene starter er timene spredt rundt i byen på de forskjellige avdelingene. 

skillslab på medisinstudiet
Å studere medisin kan være både gøy, spennende og krevende. Her har Amalie tatt bilder fra en såkalt skillslab, hvor de øver på ulike ferdigheter de må kunne. Foto: privat 

Medisinstudier er kjent for å være tøffe. Hva er dine beste tips til en ny medisinstudent i utlandet? 

- Snakk med studenter i årene over deg for å finne studieteknikker som passer. Jeg anbefaler også å bruke flashcards, for eksempel i apper som Quizlet eller Anki. 

Jeg husker en lærer fra 1+5 som sammenlignet læring med å male - flere lag gjør det sterkt. 

Hva bør man tenke på om man vurderer å studere medisin i utlandet? 

- Det er en unik mulighet å kunne flytte til utlandet hvor de har studier hvor det er mange andre nordmenn, og jeg er veldig fornøyd med mitt valg.  

Hvordan forbereder man seg til studiet best mulig? Burde man for eksempel velge realfag på vgs.?

- Vi må lære oss en del ungarsk, men dette er vi i 1+5 utrolig heldige med ettersom vi har ett år med Csilla som lærer. Hun gir oss et sterkt grunnlag for å fortsette med ungarsk på andre studieåret i Pécs.

- Man bør passe på at man har de fagene som kreves fra videregående. ONH tilbyr også hjelp med opptaksprøver slik at man kan begynne rett på førsteåret i mange forskjellige byer om det er noe man ønsker. 

Har du hatt noen utfordringer i studietiden?    

- De to første årene er veldig krevende, og det er en del studenter som repeterer disse. Men om man kommer seg gjennom, så er resten av studiet «lettere» siden man har opparbeidet sine egne studieteknikker og man har et hav av kunnskap jobbe videre med. 

Hvordan kom du deg gjennom dem? 

Det hjalp å huske på at jeg ikke er den eneste. Det er veldig fint med Pécs - siden det er en studentby, så føler man seg ikke så alene. Under eksamenstiden er det viktig å ta vare på seg selv og ta pauser når det trengs.  

Hva er fordelene med å studere medisin i utlandet? 

- Ved å studere medisin i utlandet får vi en unik mulighet til å oppleve helsevesenet i et annet land, og samtidig bli undervist av dyktige professorer og leger. Den internasjonale atmosfæren er også en veldig fin opplevelse. 

I Pécs er det et veldig inkluderende studentmiljø på tvers av årstrinn, som er veldig fint!

Kan du fortelle litt om hvordan Pécs er som by og studentby?

- Det er en relativt liten by som gjør det enklere å komme i kontakt med andre elever. Så man føler seg ikke alene, og det er alltid noe som skjer som man kan bli med på. 

- Noen av aktivitetene jeg kan nevne er open mic-kveld annenhver onsdag på utestedet Trafik, hver helg er det populært å dra til utestedet Pecsi, og det er mange studentorganisasjoner som arrangerer spennende events. 

Hva gjør du på fritiden når du ikke leser skole? 

- Jeg ser på Netflix, går tur opp til blant annet Tettye - en høyde i byen, spiser middag med venner, eller blir med på en av de mange arrangementene til ANSA eller andre.  

Bilde fra Tettye
På fritiden sin i Pécs, liker Amalie blant annet å gå turer til høyden i Tettye, som har utsikt over hele byen. Foto: privat

Er du medlem i en studentorganisasjon? 

- Jeg er med i ANSA som økonomiansvarlig og vi har masse gøy planlagt fremover. Vi arrangerer blant annet fadderuken den andre uken av høstsemesteret, pubquiz annenhver uke, paintball, vi har en løpegruppe og et eget fotballag som heter Pécs Polar bears, Halloweenfeiring, julegrøt og - mye annet spennende er også under planlegging!

- Jeg er også med i en gruppe på universitet som heter Pécs Emergency Society, hvor vi holder kurs i blodprøvetaking, luftveishåndtering, ultralyd, førstehjelp og mer. Dette er veldig givende ettersom det ikke er mye tid til øving i slike praktiske ferdigheter på studiet, så vi må engasjere oss i dette selv. Det kan man også gjøre gjennom valgfag, snakke med professorer om hvilke muligheter som tilbys, eller ved å delta på kurs som holdes av Pécs Emergency Society og Norsk Medisinstudentforening. 

Du var i studentrådet da du studerte på campus på ONH. Nå er du i styret i ANSA Pécs. Anbefaler du å engasjere seg i løpet av studietiden? Hvilke fordeler gir det?

- Absolutt! Jeg har vært engasjert i elevrådet siden videregående, så jeg ble veldig glad for at jeg kunne fortsette på ONH og i Pécs. 

Jeg anbefaler alle som syns dette kan virke spennende, å delta, for man blir kjent med mange flinke medstudenter. Jeg har lært masse og jeg har det så gøy gjennom disse vervene, så jeg ser frem til resten av året med ANSA. 

Hva er dine tanker og mål for fremtiden? 

- Vi blir ofte spurt av legene i første timen av faget hvilken spesialisering vi har tenkt til å ta, og jeg svarer nesten alltid at målet mitt er å bli lege først. Men nå som det nærmer slutten av studiet så kan jeg begynne å tenke mer på hvilken spesialisering jeg vil ta, og jeg har ikke mer å si enn at jeg er spent selv!
 


Tilbake til toppen