Hopp til hovedinnhold
Nettstudier

Halvårsstudium i grunnleggende ernæring

Vil du lære mer om hva maten vi spiser inneholder og hvordan den påvirker kropp og helse? Dette halvårsstudiet gir deg en generell grunnutdanning i ernæring som kan være nyttig i en rekke jobber.

* Pris pr. semester. Registreringsavgift og utgifter til materiell kommer i tillegg

Opptakskravet er generell studiekompetanse. Du kan også søke med 23/5-regelen eller realkompetanse

Se når du kan starte på nettstudier

Kosthold er viktig for folkehelsen og i dagens samfunn er det et økende behov for ernæringskompetanse hos de som jobber med mennesker. Grunnleggende ernæring passer for deg som ønsker å integrere denne kunnskapen i arbeidshverdagen din, for eksempel innen helse- og omsorg, trening og idrett, barnehage og skole eller kjøkken og kantine.

Dette er et fleksibelt nettstudium som kan tas heltid over ett semester, eller deltid over to.


Hva lærer du? 

Grunnleggende ernæring består av 30 studiepoeng fordelt på tre emner, og du vil lære om kroppen og fordøyelsessystemet, næringsstoffer og metabolisme og ernæring gjennom livets faser.

Eksempler på temaer er

 • Grunnleggende anatomi og fysiologi som er relevant for ernæring
 • Matkunnskap
 • Evidensbaserte kostholdsanbefalinger til ulike grupper
 • Matallergier og intoleranser
 • Trenddietter og alternative kosthold

Våre nettstudier på læringsplattformen Qybele gir deg muligheten til å studere når og hvor du ønsker. Du får tilgang til din egen nettlærer og et digitalt klasserom hvor du kan følge undervisning, diskutere og møte forelesere og medstudenter.

 

«Jeg jobber som fysioterapeut på et rehabiliteringssenter og merker at jeg har fått en mer utdypende kunnskap som jeg kan benytte i hverdagen, både på jobb og hjemme. Studiet har gitt meg en grunnleggende forståelse av ernæring som jeg opplever er lett å overføre til pasientene.» 

- Øyvind Fagerbakke, grunnleggende ernæring 2016/2017
 

Les mer om Øyvinds erfaringer
 

Våre nettstudier på læringsplattformen Qybele gir deg muligheten til å studere når og hvor du ønsker. Du får tilgang til din egen nettlærer og et digitalt klasserom hvor du kan følge undervisning, diskutere og møte forelesere og medstudenter. 

Ernæring

Samling på Bjørknes Høyskole

Hvert semester avholdes det en samling over to dager på Bjørknes Høyskole som du får tilbud om å delta på. På samling vil du få undervisning i sentrale og emnespesifikke temaer, veiledning, delta i gruppearbeid og gjennomføre praktiske øvelser.

Det er en fin arena for å møte og snakke med medstudenter med felles interesseområde, studieadministrasjonen og foreleserne dine.

Samlingene vil være felles for alle emnene som inngår i Grunnleggende ernæring, Kosthold og ernæring for barn og Kosthold og ernæring for eldre. Du vil motta informasjon om samlingen ved starten av hvert semester, og får da mulighet for å melde deg på.
 

Jobbmuligheter og videre studier

Halvårsstudiet i grunnleggende ernæring er en fin smakebit hvis du vurderer videre ernæringsstudier, og er også nyttig som kompliment til den kompetansen eller jobben du allerede har. 

Kunnskap om ernæring er nyttig i alle jobber der man jobber med mennesker, mat og helse. For eksempel:

 • Ernæringskokk
 • Frisklivsmedarbeider
 • Folkehelsekoordinator
 • Lærer eller barnehagelærer
 • Fysioterapeut
 • Sykepleier
 • Andre helsefaglige yrker

 

GERN1101 Anatomi, fysiologi og matkunnskap (10 sp)

I dette emnet vil du lære om ernæringsfysiologi og de sentrale delene av kroppen som ses i sammenheng med dette. Du skal også innom sentrale temaer som cellenes oppbygging og funksjon, samt energigivende næringsstoffer.

Les mer
GERN1201 Generell ernæring (10 sp)

I dette emnet lærer du om blant annet energibegrepet, metabolisme, næringsstoffer, ernæring og helse. Du vil også få kunnskap om verktøy for å kartlegge kosthold. 

Les mer
GERN1301 Mat og ernæring gjennom livets faser (10 sp)

I emnet GERN1301 vil du lære mye interessant om viktigheten av ernæring i forbindelse med de ulike livsfasene. I tillegg skal du innom temaer innen graviditet, ernæring og utvikling av barn, kostanbefalinger og ernæringsutfordringer hos veganere og vegetarianere, idrettsutøvere og eldre mennesker.

Les mer