University of Veterinary Medicine (tidligere Szent Istvan) ligger i Budapest, hovedstaden i Ungarn. Selv før kommunismens fall, var Budapest en mer moderne og progressiv by enn andre i Sentral-Europa. Nå fremstår Budapest som en storslått, travel europeisk storby som i det siste har blitt til en stor turistmagnet som tiltrekker tusenvis av besøkende fra hele verden. De rimelige restaurantene, klubbene og barene tilbyr underholdning på høyt nivå ikke bare for turister og innfødte, men også til de utmattede studentene som trenger å puste ut litt i de arbeidsomme hverdager.

Fakta om University of Veterinary Medicin, Budapest

Hvor: Budapest
Studiets varighet: 5 år
Antall studenter: ca. 1 000 (veterinærstudenter).
Fakulteter: Veterinær
Studiestart: September
Muligheter: Du kan studere ved University of Veterinary Medicine (UniVet) som direkte student. Dette forutsetter at du består opptaksprøven som avholdes i Oslo i mars og juni. Du kan ta opptaksprøven to ganger per år.
Skolepenger: ca. EUR 10 980 (2017/18).

Dette er det eneste universitetet i Ungarn som tilbyr veterinærutdanning. Fakultetet holder en høy internasjonal standard, og du får praktisere ditt fremtidige yrke allerede fra svært tidlig i studietiden. Studiet varer i 5 år, og er inndelt i to år med prekliniske studier og tre år med kliniske studier. Universitetet har både små- og stordyrklinikker hvor du som student kan ta en del av praksisen din. Stordyrklinikken er i en flott, prisvinnende, “state-of-the-art” bygning i utkanten av Budapest. Campusområdet ellers ligger meget sentralt til i en hyggelig, grønn og intim. Siden 1989 har universitetet også tatt imot internasjonale studenter. Du har mulighet til å studere enten på tysk eller på engelsk. I dag finnes det ca. 400 studenter som kommer fra mange forskjellige land. Det er ca. 150 nordmenn på universitet.
Les mer om UniVet her 

 

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse og vitnemål med 3-årig videregående skole for å kunne søke. Du kan dessverre ikke søke på grunnlag av 23/5 regelen, realkompetanse eller som hospitant. Det er ingen fagkrav eller karakterkrav fra vgs, det betyr at du ikke trenger å ha biologi eller kjemi på vitnemålet ditt for å kunne søke. Vi gjør allikevel oppmerksom på at du må ha god kompetanse innenfor disse fagene for å kunne klare opptaksprøven og ikke minst medisinstudiet dersom du kommer inn.
Spesielle krav: Fargeblinde frarådes å søke pga. dårlige erfaringer med histologifaget.

Søknadsprosessen

For å kunne søke på medisin/tannlege/farmasistudier på  UniVet, må du gjøre følgende:
1. Registrer deg (her) for å motta viktig informasjon ang. direkte studier i Sentral Europa.
2. Søk ved å velge utland på bjorkneshoyskole.no. Søknadsfristen er 2 dager før opptaksprøven.
3. Når vi har mottatt søknaden din, får du en epost med viktig informasjon angående opptaksprøven og videre søknadsprosess. Les nøye gjennom mailene du får og husk å holde fristene som er fastsatt der!
4. Forberede deg godt, bla gjennom intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.
5. Søknadsdokumenter: Når du kommer til opptaksprøven skal du ha med deg en rekke dokumenter. Dette får du beskjed om når du har søkt. Husk at alle kopier du tar med i søknaden må være attestert med rett kopi for å komme med i betraktning. Søknaden må inneholde samtlige påkrevde vedlegg. Vedleggene skal ikke stiftes sammen, men leveres i en mappe med løse ark. Hvilke vedlegg som gjelder for hvert enkelt universitet.

Søknadsavgift

Det koster 1900 kr å søke til dette universitetet, uavhengig av hvor mange andre søknader du har. Faktura vil bli sendt på mail etter registrering. Du kan ikke ta opptaksprøven dersom du ikke har betalt søknadsavgiften innen opptaksprøvedagen. Merk at søknadsavgiften ikke er refunderbar dersom du skulle senere avbryte søknadsprosessen eller velger å ikke møte til opptaksprøven. I tillegg skal du betale EURO 300 på selve opptaksprøvedagen.

Opptaksprøve

For å få tilbud om studieplass på UniVet, må du bestå en opptaksprøve som vi avholder i Oslo. Vanligvis tilbys opptaksprøve i begynnelsen av mars og juni. Datoene for opptaksprøvene legges ut her.  Opptaksprøven kan tas to ganger per år. Vi vil anbefale på det sterkeste at du tar opptaksprøven i mars slik at du har mulighet til å ta den på nytt i juni fordi erfaringen du får ved å ta prøven i mars er gull verdt!

Omfang
Opptaksprøven består av en 3 timers skriftlig prøve i biologi, kjemi og engelsk fagterminologi (engelskdelen tester deg i generell engelskforståelse og fagterminologi). Prøven er «multiple choice». I tillegg vil det være en muntlig eksaminering. Den muntlige delen vil det bli stilt faglige spørsmål.

Vanskelighetsgrad
Nivået ligger et sted mellom videregående skole nivå, fordypning i realfag, og realfag på universitetsnivå. Det er viktig at du sjekker emnelisten for universitetet. Mange av emnene er sammenfallende i nivå med fordypning i realfag på norsk videregående. Fordi undervisning og pensum i sentraleuropeiske land er ulik den som undervises i Norge er noen av emnene til opptaksprøven ikke dekket av den alminnelige realfagsundervisning i norsk videregående skole. Det er derfor viktig at du forbereder deg godt på egenhånd frem mot opptaksprøvene. Her finner du eksempler på opptaksprøven

Emneliste
Det er en emneliste som avgjør hva opptaksprøven tester deg i men det er ikke fastsatt pensumlitteratur. Du kan finne emnelisten til UniVet her.

Anbefalt litteratur
Du kan kjøpe bøkene som brukes ved pre-med studier i Ungarn eller bøkene som er pensum det første året ved medisinstudiet. Det lønner seg å begynne å lese tidlig, ikke bare som en forberedelse til selve opptaksprøven, men også som en forberedelse til selve medisinstudiet. Bøkene kan bestilles på www.amazon.com / www.bookdepository.com  eller for eksempel hos ABC Fagbokhandel. Husk at dette kun er forslag til hvilke bøker du kan bruke, ikke obligatorisk pensum. Det viktigste er å ta utgangspunkt i emnelisten til universitetet du søker til når du forbereder deg til opptaksprøven.
Solomon, "Biology" (brukes på pre-med i Ungarn)
Holum, "Fundamentals of General, Organic and Biological Chemistry" (brukes på pre-med i Ungarn) eller
Ebbing, “General Chemistry" (brukes på første året av medisinstudiet i Ungarn)

Eksempel på opptaksprøve
Du finner eksempler på tidligere opptaksprøver  på siden til UniVet

Intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi (engelsk)
Bjørknes Høyskole tilbyr følgende forberedelseskurs i forkant av våre opptaksprøver: kjemi, biologi og medisinsk fagterminologi. Kursene holdes lørdag og søndag og tiltrekker søkere fra hele landet! Les mer om intensivkursene her.

Fritak
Dersom du tidligere har tatt høyere utdanning innenfor relevant fagområde (typisk realfag: biologi og kjemi) kan du søke fritak fra opptaksprøven. Det er ingen automatikk i å få fritak og selv om du kjenner noen som har fått fritak tidligere (og har samme bakgrunn som deg) betyr det ikke at du får samme svar. Erfaringsmessig kan det ta svært lang tid å få svar og det er ikke sikkert du får et svar før selve opptaksprøven avholdes.  det kan ta tid å få svar på dette. Du bør i alle tilfeller forberede deg på å ta opptaksprøven.

Hva skjer etter opptaksprøven?

Når får jeg svar?
Du får svar på opptaksprøven samme dag. For eventuelt å takke ja til studieplassen må du betale et depositum innen ca. et par uker etter at du mottar tilbudet fra universitetet.

Hva skjer hvis jeg kommer inn?
Vi hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen og frem til opptaksprøven. Etter at du har fått beskjed om du har kommet inn må du forholde deg direkte til universitetet ditt. Bjørknes Høyskole har ikke innsyn i forholdet mellom universitetet og deres studenter. Alle universitetene har et internasjonalt kontor der de snakker engelsk, så ikke vær redd for å ta kontakt!

Hvor sender jeg ettersendinger?
Etter opptaksprøven skal manglende søknadsdokumenter sendes direkte til universitetet per post, altså IKKE til Bjørknes Høyskole (verken på epost eller post). Du er selv ansvarlig for at universitetet har mottatt en komplett søknad (universitetet tar ikke stilling til ufullstendige søknader). Alle ettersendinger må merkes tydelig med hvilket universitet du har søkt til og ditt navn og adresse!
Adressen er: University of Veterianary Medicine, Student Secretariat,  PO.box. 2, H-1400 Budapest, Hungary

Hvor skal jeg bo?
Universitetet har dessverre ikke egne studentboliger.  College International tilbyr imidlertid en housing service, se , og «rent a flat» nederst i menyen. Ta også kontakt med ANSA for å få navn på norske studenter på ditt lærested. De har ofte tips og råd om bolig.

ANSA: Association of Norwegian Students Abroad 
ANSA (studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet) har egne landsavdeling for Ungarn. ANSA tilbyr sine medlemmer gunstige forsikringsordninger, banktjenester og lignende så det er  lurt å bli medlem før avreise.

Sommerkurs: ungarsk språk & kultur
Dersom du får tilbud om studieplass er det viktig å melde seg på det populære og svært nyttige kurset innen ungarsk språk og kultur som går om sommeren. Send en mail til kursleder Csilla Krisar på csillamaria@gmail.com. Ungarskkurset vil gjøre det lettere for deg under din første tid i Ungarn. Kurset vil gi deg noen språklige fordeler ikke bare i hverdagen, men også på skolebenken. Ungarsk er som kjent et vanskelig språk, men Csilla Krisar er en svært dyktig lærer med mange års erfaring med språkopplæring her i Norge. Du får også mulighet til å bli kjent med andre som skal til Ungarn før du reiser.

Avreisetreff
Dersom du får tilbud om studieplass ved et av våre ungarske universiteter vil du få en invitasjon til et pre-departure treff, vanligvis i midten av august. Her får du møte representanter fra Bjørknes Høyskole, ANSA, Den ungarske ambassaden, Den norske legeforeningen, studentrepresentanter, etc. Ikke minst får du anledning til både å stille spørsmål og møte andre studenter som skal reise ned til samme lærested som deg.

Støtte fra Lånekassen
Alle våre universiteter er støtteberettiget i Lånekassen. Det finnes gode finansieringsordninger både på bachelor- og masternivå og for semesteropphold. For oppdatert oversikt over Lånekassens generelle satser, konsulter Lånekassens egne nettsider www.lanekassen.no.

Hva hvis jeg IKKE kommer inn?
Du har selvsagt mulighet til å søke på andre universiteter i Sentral Europa. Dersom du ikke kommer inn på universitetet i juni, så kan du eventuelt vente til neste år med å ta opptaksprøven til UniVet på nytt. I mellomtiden kan vi for eksempel anbefale å ta årsstudium i medisin grunnfag hos oss på Bjørknes Høyskole . På medisin grunnfag (60 sp) lærer du om anatomi, fysiologi og sykdomslære og får en grundig innføring i medisinske fag. Samtidig kan du også ta opp fag fra vgs. f.eks. kjemi og biologi, for å øke sjansen for å komme inn til neste år. Er du student hos oss, får du 20% på fag på Bjørknes Privatskole. De tilbyr vgs-fag som privatist både i Oslo og på nett.