Universitetet i Szeged er et av de mest anerkjente universitetene i Sentral-Europa. Det er spesielt kjent for sin høye vitenskapelige kvalitet og har i mange år forsvart en plass blant verdens topp 500 universitet. På det medisinske fakultetet kan du studere med omtrent 700 internasjonale studenter. Det norske miljøet er lite og oversiktlig her (i overkant av 50 nordmenn). Studentene trives godt i denne studentbyen.

Fakta om University of Szeged

Hvor: Szeged i Ungarn
Antall studenter: ca 30 000, over 1000 internasjonale studenter.
Fakultet: Medisin, odontologi og farmasi
Studiestart: September
Studeiavgift 2017/18: Medisin ca. USD 18 200/år, Odontologi ca. USD 18 200/år, Farmasi ca. USD 12 000 per år.
Les mer om University of Szeged 

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse og vitnemål med 3-årig videregående skole for å kunne søke. Du kan dessverre ikke søke på grunnlag av 23/5 regelen, realkompetanse eller som hospitant. Det er ingen fagkrav eller karakterkrav fra vgs, det betyr at du ikke trenger å ha biologi eller kjemi på vitnemålet ditt for å kunne søke. Vi gjør likevel oppmerksom på at du må ha god kompetanse innenfor disse fagene for å kunne klare opptaksprøven og ikke minst medisinstudiet dersom du kommer inn.
Spesielle krav: Fargeblinde frarådes å søke pga. dårlige erfaringer med histologifaget. HIV-smittede og søkere med Hepatitt B frarådes å søke.  Søkere må legge ved en negativ HIV- test i søknaden.

 

Søknadsprosessen

For å kunne søke på medisin/tannlege/farmasistudier på Szeged University, må du gjøre følgende:
1. Registrer deg (her) for å motta viktig informasjon angående helsefagligestudier i Sentral Europa.
2. Meld deg på prøvene du ønsker å ta 
3. Når vi har mottatt din påmelding, får du en e-post med link til “min side”. Her vil du finne all informasjon angående opptaksprøven/e og videre søknadsprosess.
4. Forbered deg godt! Vi tilbyr intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.
5. Søknadsdokumenter: Du vil få en lang liste over dokumenter du må samle sammen når du har meldt deg på. Type dokumenter er vitnemål på norsk og engelsk (evt. karakterutskrift) helseattest, CV, motivasjonsbrev, kopi av pass og passbilde (fullstendig liste vil du få tilgang til når du har meldt deg på).

 

Vi hjelper deg som søker

Alt du skal ha med deg, forberede og huske på vil vi hjelpe deg med. Vi holder deg oppdatert på sms og mail, i tillegg finner du alltid all informasjon du trenger på “min side”.

 

Søknadsavgift

Det koster 1900 kr å søke til dette universitetet, uavhengig av hvor mange andre søknader du har. Faktura vil bli sendt på mail etter registrering. Du kan ikke ta opptaksprøven dersom du ikke har betalt søknadsavgiften innen opptaksprøvedagen. Merk at søknadsavgiften ikke er refunderbar dersom du skulle senere avbryte søknadsprosessen eller velger å ikke møte til opptaksprøven. I tillegg må du betale et eksamensgebyr for å ta opptaksprøven.

 

Opptaksprøve

For å få tilbud om studieplass på Szeged University, må du bestå en opptaksprøve som vi avholder i Oslo. Vanligvis tilbys opptaksprøve i begynnelsen av mars og juni. Datoene for opptaksprøvene legges ut her.  Opptaksprøven for Szeged University kan tas to ganger per år. Vi vil anbefale på det sterkeste at du tar opptaksprøven i mars slik at du har mulighet til å ta den på nytt i juni fordi erfaringen du får ved å ta prøven i mars er gull verdt! Du må betale et eksamensgebyr for å ta opptaksprøven. Tidligere har den vært på 300US$.

Omfang
Opptaksprøven består av en 3 timers skriftlig prøve i biologi, kjemi og engelsk fagterminologi (engelskdelen tester deg i generell engelskforståelse og fagterminologi). Prøven er «multiple choice». I tillegg vil det være en muntlig eksaminering. Den muntlige delen vil det bli stilt faglige spørsmål.

Vanskelighetsgrad
Nivået ligger et sted mellom videregående skole-nivå, fordypning i realfag, og realfag på universitetsnivå. Fordi undervisning og pensum i sentraleuropeiske land er ulik den som undervises i Norge er noen av emnene til opptaksprøven ikke dekket av den alminnelige realfagsundervisning i norsk videregående skole. Det er derfor viktig at du forbereder deg godt på egenhånd frem mot opptaksprøvene og at du sjekker emnelisten for universitetet.

Emneliste
Det er en emneliste som avgjør hva opptaksprøven tester deg i men det er ikke fastsatt pensumlitteratur. Du kan finne emnelisten til Szeged her.

Anbefalt litteratur
Du kan kjøpe bøkene som brukes ved pre-med studier i Ungarn eller bøkene som er pensum det første året ved medisinstudiet. Det lønner seg å begynne å lese tidlig, ikke bare som en forberedelse til selve opptaksprøven, men også som en forberedelse til selve medisinstudiet. Bøkene kan bestilles på www.amazon.com / www.bookdepository.com  eller for eksempel hos ABC Fagbokhandel. Husk at dette kun er forslag til hvilke bøker du kan bruke, ikke obligatorisk pensum. Det viktigste er å ta utgangspunkt i emnelisten til universitetet du søker til når du forbereder deg til opptaksprøven.
Solomon, "Biology" (brukes på pre-med i Ungarn)
Holum, "Fundamentals of General, Organic and Biological Chemistry" (brukes på pre-med i Ungarn) eller
Ebbing, “General Chemistry" (brukes på første året av medisinstudiet i Ungarn)

Eksempel på opptaksprøve
Du finner eksempler på tidligere opptaksprøver på siden til Szeged University.

Forberedelser til opptaksprøver – Intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi 
Bjørknes Høyskole tilbyr forberedelseskurs i forkant av opptaksprøver i kjemi, biologi og medisinsk fagterminologi. Kursene holdes på Bjørknes Høyskole i helger tidlig vinter og tidlig vår og tiltrekker søkere fra hele landet! Les mer om intensivkursene og når de holdes her.

Fritak
Dersom du tidligere har tatt høyere utdanning innenfor relevant fagområde (typisk realfag: biologi og kjemi) kan du søke fritak fra opptaksprøven. Det hender søknad om fritak kan ta lang tid, så du bør i alle tilfeller forberede deg på å ta opptaksprøven.

 

Hva skjer etter opptaksprøven?

Når får jeg svar?
Du kan forvente deg tilbakemelding etter ca.4-6 uker. Universitetet skal ta direkte kontakt med deg ang. tilbud om studieplass. For eventuelt å takke ja til studieplassen må du betale et depositum innen ca. et par uker etter at du mottar tilbudet fra universitetet.

Hva skjer hvis jeg kommer inn?
Gratulerer! Nå som du har fått studieplass sender vi deg videre til ditt studiested. Alt av spørsmål kan nå rettes til administrasjonen der. Universitetene har et internasjonalt kontor der de snakker engelsk, så ikke vær redd for å ta kontakt! Kontaktdetaljer finner du i ditt tilbudsbrev (dette varierer fra program til program og år til år).

Hvor sender jeg ettersendinger?
Fikk du ikke sendt inn all dokumentasjon før opptaksprøven? Da må du sende dette direkte til universitetet så fort som mulig. Dette må sendes per post om ikke annet er spesifisert. Du er selv ansvarlig for at universitetet har mottatt en komplett søknad (universitetet tar ikke stilling til ufullstendige søknader). Alle ettersendinger må merkes tydelig med navn på universitet + ditt navn og adresse.
Adressen er: UNIVERSITY OF SZEGED ENGLISH SECRETRIAT, H-6720 Szeged, Dóm tér 12, HUNGARY.

Hvor skal jeg bo?
Universitetet har ikke studentboliger, dessverre. College International tilbyr imidlertid en housing service. Ta også kontakt med ANSA for å få navn på norske studenter på ditt lærested. De har ofte tips og råd om bolig. Vi har en egen facebookgruppe og avreisetreff som gjør at dere som skal starte på studier samtidig vil kunne bli kjent før dere reiser til Budapest.

ANSA: Association of Norwegian Students Abroad 
ANSA (studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet) har egne landsavdeling for Ungarn. ANSA tilbyr sine medlemmer gunstige forsikringsordninger, banktjenester og lignende så det er  lurt å bli medlem før avreise. De arrangerer også studenttreff og er ditt sikkerhetsnett mens du er student i utlandet. ANSA kommer på besøk og informerer søkere i løpet av vinteren/ våren, har du registrert deg, sender vi deg invitasjon.

Sommerkurs: ungarsk språk & kultur
Dersom du får tilbud om studieplass er det viktig å melde seg på det populære og svært nyttige kurset innen ungarsk språk og kultur som går om sommeren. Send en mail til kursleder Csilla Krisar på csillamaria@gmail.com. Ungarskkurset vil gjøre det lettere for deg under din første tid i Ungarn. Kurset vil gi deg noen språklige fordeler ikke bare i hverdagen men også på skolebenken. Siden ungarsk er et obligatorisk fag under de første to årene i Ungarn kan du få en pangstart på dette faget ved å ta vårt kurs. Ungarsk er som kjent et vanskelig språk, men Csilla Krisar er en svært dyktig lærer med mange års erfaring med språkopplæring her i Norge. Du får også mulighet til å bli kjent med andre som skal til Ungarn før du reiser.

Avreisetreff
Dersom du får tilbud om studieplass ved et av våre ungarske universiteter vil du få en invitasjon til et pre-departure treff, vanligvis i midten av august. Her får du møte representanter fra Bjørknes Høyskole, ANSA, Den ungarske ambassaden, Den norske legeforeningen, studentrepresentanter, etc. Ikke minst får du anledning til både å stille spørsmål og møte andre studenter som skal reise ned til samme lærested som deg.

Støtte fra Lånekassen
Alle våre universiteter er støtteberettiget i Lånekassen. Det finnes gode finansieringsordninger både på bachelor- og masternivå og for semesteropphold. For oppdatert oversikt over Lånekassens generelle satser, konsulter Lånekassens egne nettsider www.lanekassen.no.

Hva hvis jeg IKKE kommer inn?
Hvis du tok prøven i mars, så kan du ta opptaksprøven på nytt i juni. Dersom du har levert inn komplett søknad til opptaksprøven i mars, så trenger du ikke å levere inn søknadsdokumenter på nytt i juni. Universitetet tar vare på søknadspapirene. Det er også en mulighet å søke på andre universiteter i Sentral Europa. Dersom du ikke kommer inn på universitetet i juni, så kan du eventuelt vente til neste år med å ta opptaksprøven til Szeged på nytt. I mellomtiden kan vi for eksempel anbefale å ta årsstudium i medisin grunnfag hos oss på Bjørknes Høyskole . På medisin grunnfag (60 sp) lærer du om anatomi, fysiologi og sykdomslære og får en grundig innføring i medisinske fag. Samtidig kan du også ta opp fag fra vgs. f.eks. kjemi og biologi, for å øke sjansen for å komme inn til neste år. Er du student hos oss, får du 20% på fag på Bjørknes Privatskole. De tilbyr vgs-fag som privatist både i Oslo og på nett.