University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences ble grunnlagt i 1918 og er det eneste universitetet i Tsjekkia som tilbyr veterinærutdanning og økologi, og ett av to som tilbyr farmasi. Det ansees for å være et av de mest prestisjetunge universitetene i Tsjekkia, med mange dyktige spesialister på listen over forelesere. Utdanningen er 6-årig og du gjennomgår både pre-kliniske og kliniske studier. Etter endt utdanning får du tittelen ”Doctor of Veterinary Medicine” (MVDr) og har muligheten til å starte din karriere innenfor flere spennende områder. Du kan for eksempel arbeide i en offentlig eller privat veterinærklinikk, i institusjoner for diagnostikk og forskning, innenfor farmasøytiske selskaper, i næringsmiddelindustrien, innenfor jordbruk etc. University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences tar kun inn ca. 30 internasjonale studenter i året, så er du heldig å være en av disse kan du se frem til en studietilværelse hvor du får god og tett oppfølging. Du får muligheten til å jobbe (praksis) på en helt ny smådyrklinikk og en tilsvarende klinikk for store dyr som befinner seg på campusområdet. Universitetet har studentboliger på campus og ligger bare 10 minutter fra sentrum av Brno.

University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences
(UniVet)

Hvor: Brno
Studiets varighet: 6 år
Antall studenter: i overkant av 40 000 totalt ved universitetet
Fakulteter: Veterinær, veterinær hygiene og økologi, farmasi
Studiestart: September
Muligheter: Du kan studere ved University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences (UniVet) som direkte student. Dette krever bestått opptaksprøve som avholdes i Oslo i april. Opptaksprøven kan kun tas én gang i året. Du blir testet i biologi og kjemi. All undervisning foregår på engelsk.
Skolepenger: ca. 8 500 EUR (2017/18).
Les mer på universitetets nettside

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse og vitnemål med 3-årig videregående skole for å kunne søke. Du kan dessverre ikke søke på grunnlag av 23/5 regelen, realkompetanse eller som hospitant. Det er ingen fagkrav eller karakterkrav fra vgs, det betyr at du ikke trenger å ha biologi, kjemi, matte eller fysikk på vitnemålet ditt for å kunne søke. Vi gjør allikevel oppmerksom på at du må ha god kompetanse innenfor disse fagene for å kunne klare opptaksprøven og ikke minst medisinstudiet dersom du kommer inn.
Spesielle krav: Fargeblinde frarådes å søke pga. dårlige erfaringer med histologifaget.

 

Søknadsprosessen

For å kunne søke på veterinærstudier på UniVet må du gjøre følgende:
1. Registrer deg for å motta viktig informasjon ang. direkte studier i Sentral Europa.
2. Søk ved å velge utland på bjorkneshoyskole.no. Søknadsfristen erca 1 måned før opptaksprøven.
3. Når vi har mottatt søknaden din, får du en epost med viktig informasjon angående opptaksprøven og videre søknadsprosess. Les nøye gjennom mailene du får og husk å holde fristene som er fastsatt der!
4. Forberede deg godt, bla gjennom intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.
5. Søknadsdokumenter: ca en måned før opptaksprøven skal du sende oss en rekke dokumenter. Dette får du beskjed om når du har søkt. Husk at alle kopier du tar med i søknaden må være attestert med rett kopi for å komme med i betraktning. Søknaden må inneholde samtlige påkrevde vedlegg. Vedleggene skal ikke stiftes sammen, men leveres i en mappe med løse ark. Hvilke vedlegg som gjelder for hvert enkelt universitet.

 

Søknadsavgift

Det koster 1600 kr å søke til dette universitetet, uavhengig av hvor mange andre søknader du har. Faktura vil bli sendt på mail etter registrering. Du kan ikke ta opptaksprøven dersom du ikke har betalt søknadsavgiften innen opptaksprøvedagen. Merk at søknadsavgiften ikke er refunderbar dersom du skulle senere avbryte søknadsprosessen eller velger å ikke møte til opptaksprøven.

 

Opptaksprøve

For å få tilbud om studieplass må du bestå en opptaksprøve som vi avholder i Oslo. Vanligvis tilbys opptaksprøve i april, datoene for opptaksprøvene legges ut her. Opptaksprøven kan kun tas en gang per år.

Omfang
Opptaksprøven består av en 2 timers skriftlig prøve i biologi, kjemi. Prøven er «multiple choice». Det er ingen intervju.

Vanskelighetsgrad
Nivået ligger et sted mellom videregående skole nivå, fordypning i realfag, og realfag på universitetsnivå. Det er viktig at du sjekker emnelisten for universitetet. Mange av emnene er sammenfallende i nivå med fordypning i realfag på norsk videregående. Fordi undervisning og pensum i sentraleuropeiske land er ulik den som undervises i Norge er noen av emnene til opptaksprøven ikke dekket av den alminnelige realfagsundervisning i norsk videregående skole. Det er derfor viktig at du forbereder deg godt på egenhånd frem mot opptaksprøvene.

Emneliste
Det er ingen bøker som er fastsatt som pensum til opptaksprøven i Sentral-Europa, men en emneliste. Du kan finne emnelisten her.

Anbefalt litteratur
Du kan kjøpe bøkene som brukes ved pre-med studier i Ungarn eller bøkene som er pensum det første året ved medisinstudiet. Det lønner seg å begynne å lese tidlig, ikke bare som en forberedelse til selve opptaksprøven, men også som en forberedelse til selve medisinstudiet. Bøkene kan bestilles på www.amazon.com / www.bookdepository.com  eller for eksempel hos ABC Fagbokhandel. Husk at dette kun er forslag til hvilke bøker du kan bruke, ikke obligatorisk pensum. Det viktigste er å ta utgangspunkt i emnelisten til universitetet du søker til når du forbereder deg til opptaksprøven.
Solomon, ”Biology” (brukes på pre-med i Ungarn)
Holum, ”Fundamentals of General, Organic and Biological Chemistry” (brukes på pre-med i Ungarn) eller
Ebbing, “General Chemistry” (brukes på første året av medisinstudiet i Ungarn)

Intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi (engelsk)
Bjørknes Høyskole tilbyr følgende forberedelseskurs i forkant av våre opptaksprøver: kjemi, biologi og medisinsk fagterminologi. Kursene holdes lørdag og søndag og tiltrekker søkere fra hele landet! Les mer om intensivkursene her.

 

Hva skjer etter opptaksprøven?

Når får jeg svar?
Du får svar på opptaksprøven etter ca en uke. Masaryk tar direkte kontakt med deg.

Hva skjer hvis jeg kommer inn?
Vi hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen og frem til opptaksprøven. Etter at du har fått beskjed om du har kommet inn må du forholde deg direkte til universitetet ditt. Bjørknes Høyskolehar ikke innsyn i forholdet mellom universitetet og deres studenter. Alle universitetene har et internasjonalt kontor der de snakker engelsk, så ikke vær redd for å ta kontakt!

Hvor skal jeg bo?
Det er en egen accommodation and catering service for studentene.  Ta også kontakt med ANSA for å få navn på norske studenter på ditt lærested. De har ofte tips og råd om bolig.

ANSA: Association of Norwegian Students Abroad 
ANSA (studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet) har egne landsavdeling for Ungarn. ANSA tilbyr sine medlemmer gunstige forsikringsordninger, banktjenester og lignende så det er  lurt å bli medlem før avreise.

Støtte fra Lånekassen
Alle våre universiteter er støtteberettiget i Lånekassen. Det finnes gode finansieringsordninger både på bachelor- og masternivå og for semesteropphold. For oppdatert oversikt over Lånekassens generelle satser, konsulter Lånekassens egne nettsider www.lanekassen.no.

Hva hvis jeg IKKE kommer inn?
Hvis du tok prøven i mars, så kan du ta opptaksprøven på nytt i juni. Dersom du har levert inn komplett søknad til opptaksprøven i mars, så trenger du ikke å levere inn søknadsdokumenter på nytt i juni. Universitetet tar vare på søknadspapirene. Det er også en mulighet å søke på andre universiteter i Sentral Europa. Dersom du ikke kommer inn på universitetet i juni, så kan du eventuelt vente til neste år med å ta opptaksprøven til Masaryk på nytt. I mellomtiden kan vi for eksempel anbefale å ta årsstudium i medisin grunnfag hos oss på Bjørknes Høyskole . På medisin grunnfag (60 sp) lærer du om anatomi, fysiologi og sykdomslære og får en grundig innføring i medisinske fag. Samtidig kan du også ta opp fag fra vgs. f.eks. kjemi og biologi, for å øke sjansen for å komme inn til neste år. Er du student hos oss, får du 20% på fag på Bjørknes Privatskole. De tilbyr vgs-fag som privatist både i Oslo og på nett.