Masaryk University ble etablert i 1919 og holder til sentralt i byen Brno. Med betydelige EU-midler besluttet universitetet å bygge et topp moderne campusområde ved byens hovedsykehus, ca. 15 minutter fra sentrum. Byggeprosessen er nå ferdig og det er reist universitetsbygninger som misunnes av universiteter over hele Europa. Med god grunn kan Masaryk skryte av fantastiske fasiliteter. Universitetet tilbyr medisin- og tannlegestudier på engelsk. Det er et lite norsk miljø her med i overkant av 70 norske studenter.

 Masaryk University

Hvor: Brno
Antall studenter: I overkant av 40 000 totalt ved universitetet
Fakulteter: Medisin og tannlege
Studiestart: September
Muligheter: Du kan studere ved Masaryk University som direkte student. Dette krever bestått opptaksprøve som avholdes i Oslo i mars og mai/juni.
Skolepenger 2017/18: Medisin ca. CZE 280 000/år og odontologi ca. CZE 330 000 /år.
Les mer om universitetet her

 

Brno

Brno er Tsjekkias nest største by med ca. 400 000 innbyggere. Byen rommer hele 6 universiteter med til sammen over 50 000 studenter, og har selvsagt mange tilbud når det gjelder kafeer, uteliv og shopping. Prisnivået er fortsatt svært lavt, og det er lett å finne rimelige leiligheter med bra standard. Brno ligger i et område som heter Morovia med flott natur og store vinområder. Dette var tidligere et meget rikt og mektig område, noe som blant annet gjenspeiles i flott arkitektur og parkområder. Bor man i Brno kommer man seg lett til europeiske hovedsteder som Praha, Wien og Bratislava.

 

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse og vitnemål med 3-årig videregående skole for å kunne søke. Du kan dessverre ikke søke på grunnlag av 23/5 regelen, realkompetanse eller som hospitant. Det er ingen fagkrav eller karakterkrav fra vgs, det betyr at du ikke trenger å ha biologi, kjemi, matte eller fysikk på vitnemålet ditt for å kunne søke. Vi gjør allikevel oppmerksom på at du må ha god kompetanse innenfor disse fagene for å kunne klare opptaksprøven og ikke minst medisinstudiet dersom du kommer inn.
Spesielle krav: Fargeblinde frarådes å søke pga. dårlige erfaringer med histologifaget. HIV-smittede og søkere med Hepatitt B frarådes å søke.

 

Søknadsprosessen

For å kunne søke på medisin- eller tannlegestudier på Masaryk University må du gjøre følgende:
1. Registrer deg for å motta viktig informasjon ang. direkte studier i Sentral Europa.
2. Søk ved å velge utland på bjorkneshoyskole.no. Søknadsfristen er 2 dager før opptaksprøven.
3. Når vi har mottatt søknaden din, får du en epost med viktig informasjon angående opptaksprøven og videre søknadsprosess. Les nøye gjennom mailene du får og husk å holde fristene som er fastsatt der!
4. Forberede deg godt, bla gjennom intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.
5. Søknadsdokumenter: Du trenger ingen spesielle søknadsdokumenter for dette universitetet, men du skal fylle ut universitetets eget søknadsskjema. Dette får du mer informasjon om når du har søkt.

 

Søknadsavgift

Det koster 1600 kr å søke til dette universitetet, uavhengig av hvor mange andre søknader du har. Faktura vil bli sendt på mail etter registrering. Du kan ikke ta opptaksprøven dersom du ikke har betalt søknadsavgiften innen opptaksprøvedagen. Merk at søknadsavgiften ikke er refunderbar dersom du skulle senere avbryte søknadsprosessen eller velger å ikke møte til opptaksprøven.

 

Opptaksprøve

For å få tilbud om studieplass på Masaryk University, må du bestå en opptaksprøve som vi avholder i Oslo. Vanligvis tilbys opptaksprøve i begynnelsen av mars og juni. Datoene for opptaksprøvene legges ut her. Opptaksprøven kan kun tas èn gang per år selv om den arrangeres flere ganger.

Omfang
Opptaksprøven består av en 2 timers skriftlig prøve i biologi, kjemi. I tillegg skal du velge mellom fysikk eller matte (1 time), så til sammen er den skriftlige delen 3 timer.  Prøven er «multiple choice». Det er ingen intervju.

Vanskelighetsgrad
Nivået ligger et sted mellom videregående skole nivå, fordypning i realfag, og realfag på universitetsnivå. Det er viktig at du sjekker emnelisten for universitetet. Mange av emnene er sammenfallende i nivå med fordypning i realfag på norsk videregående. Fordi undervisning og pensum i sentraleuropeiske land er ulik den som undervises i Norge er noen av emnene til opptaksprøven ikke dekket av den alminnelige realfagsundervisning i norsk videregående skole. Det er derfor viktig at du forbereder deg godt på egenhånd frem mot opptaksprøvene. Her finner du eksempler på opptaksprøven

Emneliste
Det er ingen bøker som er fastsatt som pensum til opptaksprøven i Sentral-Europa, men en emneliste. Du kan finne emnelisten her. I tillegg sender vi deg repetisjonshefter for biologi, kjemi og fysikk på mail når du har søkt.

Anbefalt litteratur
Vi sender vi deg repetisjonshefter for biologi, kjemi og fysikk på mail når du har søkt.Du kan kjøpe bøkene som brukes ved pre-med studier i Ungarn eller bøkene som er pensum det første året ved medisinstudiet. Det lønner seg å begynne å lese tidlig, ikke bare som en forberedelse til selve opptaksprøven, men også som en forberedelse til selve medisinstudiet. Bøkene kan bestilles på www.amazon.com / www.bookdepository.com  eller for eksempel hos ABC Fagbokhandel. Husk at dette kun er forslag til hvilke bøker du kan bruke, ikke obligatorisk pensum. Det viktigste er å ta utgangspunkt i emnelisten til universitetet du søker til når du forbereder deg til opptaksprøven.
Solomon, ”Biology” (brukes på pre-med i Ungarn)
Holum, ”Fundamentals of General, Organic and Biological Chemistry” (brukes på pre-med i Ungarn) eller
Ebbing, “General Chemistry” (brukes på første året av medisinstudiet i Ungarn)

Eksempel på opptaksprøve
Du finner eksempler på tidligere opptaksprøver  på siden til Masaryk University

Intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi (engelsk)
Bjørknes Høyskole tilbyr følgende forberedelseskurs i forkant av våre opptaksprøver: kjemi, biologi og medisinsk fagterminologi. Kursene holdes lørdag og søndag og tiltrekker søkere fra hele landet! Les mer om intensivkursene her.

 

Hva skjer etter opptaksprøven?

Når får jeg svar?
Du får svar på opptaksprøven etter ca en uke. Masaryk tar direkte kontakt med deg.

Hva skjer hvis jeg kommer inn?
Vi hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen og frem til opptaksprøven. Etter at du har fått beskjed om du har kommet inn må du forholde deg direkte til universitetet ditt. Bjørknes Høyskolehar ikke innsyn i forholdet mellom universitetet og deres studenter. Alle universitetene har et internasjonalt kontor der de snakker engelsk, så ikke vær redd for å ta kontakt!

Hvor skal jeg bo?
Det er en egen accommodation and catering service for studentene.  Ta også kontakt med ANSA for å få navn på norske studenter på ditt lærested. De har ofte tips og råd om bolig.

ANSA: Association of Norwegian Students Abroad 
ANSA (studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet) har egne landsavdeling for Ungarn. ANSA tilbyr sine medlemmer gunstige forsikringsordninger, banktjenester og lignende så det er  lurt å bli medlem før avreise.

Støtte fra Lånekassen
Alle våre universiteter er støtteberettiget i Lånekassen. Det finnes gode finansieringsordninger både på bachelor- og masternivå og for semesteropphold. For oppdatert oversikt over Lånekassens generelle satser, konsulter Lånekassens egne nettsider www.lanekassen.no.

Hva hvis jeg IKKE kommer inn?
Prøven avholdes to ganger i året, men kan kun tas èn gang per år. Det vil si at dersom du ikke mottar et studietilbud etter at du har avlagt opptaksprøven,  må du vente til neste år med å ta opptaksprøven til Masaryk på nytt. Du kan selvsagt søke på andre universiteter via oss og medisinprogrammet vårt 1+5 Oslo- Ungarn.
Ellers kan vi for også anbefale å ta årsstudium i medisin grunnfag hos oss på Bjørknes Høyskole . På medisin grunnfag (60 sp) lærer du om anatomi, fysiologi og sykdomslære og får en grundig innføring i medisinske fag. Samtidig kan du også ta opp fag fra vgs. f.eks. kjemi og biologi, for å øke sjansen for å komme inn til neste år. Er du student hos oss, får du 20% på fag på Bjørknes Privatskole. De tilbyr vgs.-fag som privatist både i Oslo og på nett.