Slovakia kalles “det lille landet med det store hjertet”. Dette forklarer hvorfor mange norske studenter har valgt dette sjarmerende landet som sitt studiested. Slovakia ligger midt i Europa med grense til Tsjekkia, Polen, Ungarn og Østerrike. Hovedstaden Bratislava ligger bare 45 minutter fra Wien. Slovakia har med sine ca 5.5 millioner innbyggere en lang og fargerik historie. Her finnes flott landskap med høye, vakre fjell, skiområder og elven Donau.

Fakta om Comenius University:
Jessenius Faculty of Medicine, Martin

Hvor: Martin
Antall studenter: ca. 15 000 totalt ved universitetet, ca. 1 000 på Jessenius Faculty
Fakulteter: Medisin
Studiestart: September
Skolepenger 2018: Medisin ca. EUR 9 900/år
Muligheter: Du kan ta hele medisinutdanningen i Martin ved å ta opptaksprøver som vi avholder i Oslo i mars og mai/juni hvert år. Universitetet tillater kun  èn søknad per år.

Jessenius Faculty of Medicine i Martin hører til Comenius University, som har hovedbase i Bratislava. I Martin kan du studere medisin på engelsk sammen med ca. 1 000 andre medisinstudenter. Over 400 nordmenn har allerede påbegynt sine studier i Martin. Andre internasjonale studenter er blant annet fra USA, Sverige og Tyskland.

Om byen Martin

Comenius University (Jessenius Faculty Of Medicine) ligger i Martin som er en koselig liten by, ca. 200 km nordøst for hovedstaden Bratislava. Martin har ca. 60 000 innbyggere og byr på vakker natur på alle kanter. Martin er et eldorado for deg som liker vintersport ettersom byen ligger midt i fjellområdet Tatras. Prisnivået i Martin er relativt lavt og gir studenter en god økonomisk frihet. Du kommer deg enkelt til storbyene Bratislava, Budapest, Praha og Wien. I Martin blir du fort kjent med både byen og universitetet. Foretrekker du et mindre studiemiljø og en oversiktlig by er dette stedet for deg.

 

Søknadsprosess

For å kunne søke på medisin/tannlege/farmasistudier på Comenius, må du gjøre følgende:
1. Universitetet tillater kun èn søknad per år og du bør derfor ta opptaksprøven når du er godt forberedt.
2. Registrer deg   for å motta viktig informasjon angående direkte studier i Sentral Europa.
3. Meld deg på opptaksprøve ved å velge utland på bjorkneshoyskole.no.
4. Når vi har mottatt påmeldingen din, får du en epost med viktig informasjon  angående opptaksprøven og videre søknadsprosess. Du får også tilgang til min side der du må holde deg oppdatert. Husk å holde fristene som er fastsatt!
5. Forberede deg godt, bla gjennom intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.
6. Søknadsdokumenter: Før opptaksprøven skal du sende sende oss en rekke dokumenter. Dette får du beskjed om hvilke når du har meldt deg på opptaksprøven.

Søknadsavgift

Det er ingen søknadsavgift til dette universitetet og det er gratis å ta opptaksprøven hos oss.

 

Opptaksprøve

For å få tilbud om studieplass på Comenius  må du bestå en opptaksprøve som vi avholder i Oslo. Vanligvis tilbys opptaksprøve i begynnelsen av mars og juni. Datoene for opptaksprøvene legges ut her.
Opptaksprøven for Comenius kan bare tas én gang per år.

Omfang
Opptaksprøven består av en 2-3 timers skriftlig prøve i biologi og kjemi. Prøven er «multiple choice» og består av 80 spørsmål i biologi og 80 spørsmål i kjemi.

Vanskelighetsgrad
Nivået ligger et sted mellom videregående skole nivå, fordypning i realfag, og realfag på universitetsnivå. Det er viktig at du sjekker emnelisten for universitetet. Mange av emnene er sammenfallende i nivå med fordypning i realfag på norsk videregående. Fordi undervisning og pensum i sentraleuropeiske land er ulik den som undervises i Norge er noen av emnene til opptaksprøven ikke dekket av den alminnelige realfagsundervisning i norsk videregående skole. Det er derfor viktig at du forbereder deg godt på egenhånd frem mot opptaksprøvene.

Emneliste
Det er en emneliste som avgjør hva opptaksprøven tester deg i men det er ikke fastsatt pensumlitteratur. Vi legger ut lenker her når de foreligger.

Anbefalt litteratur
Du kan kjøpe bøkene som brukes ved pre-med studier i Ungarn eller bøkene som er pensum det første året ved medisinstudiet. Det lønner seg å begynne å lese tidlig, ikke bare som en forberedelse til selve opptaksprøven, men også som en forberedelse til selve medisinstudiet. Bøkene kan bestilles på www.amazon.com / www.bookdepository.com  eller for eksempel hos ABC Fagbokhandel. Husk at dette kun er forslag til hvilke bøker du kan bruke, ikke obligatorisk pensum. Det viktigste er å ta utgangspunkt i emnelisten til universitetet du søker til når du forbereder deg til opptaksprøven.
Solomon, "Biology" (brukes på pre-med i Ungarn)
Holum, "Fundamentals of General, Organic and Biological Chemistry" (brukes på pre-med i Ungarn) eller
Ebbing, “General Chemistry" (brukes på første året av medisinstudiet i Ungarn)

Eksempel på opptaksprøve
 Vi legger ut lenker her når de foreligger.

Intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi (engelsk)
Bjørknes Høyskole tilbyr følgende forberedelseskurs i forkant av våre opptaksprøver: kjemi, biologi og medisinsk fagterminologi. Kursene holdes lørdag og søndag og tiltrekker søkere fra hele landet! Les mer om intensivkursene her.

 

Hva skjer videre etter opptaksprøvene?

Når får jeg svar?
Du kan forvente deg tilbakemelding etter noen uker. Universitetet skal ta direkte kontakt med deg ang. tilbud om studieplass.

Hva skjer hvis jeg kommer inn?
Vi hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen og frem til opptaksprøven. Etter at du har fått beskjed om du har kommet inn må du forholde deg direkte til universitetet ditt. Bjørknes Høyskole har ikke innsyn i forholdet mellom universitetet og deres studenter. Alle universitetene har et internasjonalt kontor der de snakker engelsk, så ikke vær redd for å ta kontakt!

Hvor sender jeg ettersendinger?
Etter opptaksprøven skal manglende søknadsdokumenter sendes direkte til universitetet per post, altså IKKE til Bjørknes Høyskole (verken på epost eller post). Du er selv ansvarlig for at universitetet har mottatt en komplett søknad (universitetet tar ikke stilling til ufullstendige søknader). Alle ettersendinger må merkes tydelig med hvilket universitet du har søkt til og ditt navn og adresse!
Adressen er: INTERNATIONAL RELATIONS OFFICE, Jessenius Faculty of Medicine, Comenius University, Malá Hora 4A, 036 01 Martin, SLOVAKIA.

Hvor skal jeg bo?
Comenius hjelper studentene med bolig enten i en leid leilighet eller du kan bo på ulike hostels. Mye nyttig informasjon om bolig og levekostnader m.m. finner du på universitetets hjemmesider  under "general information". Ta også kontakt med ANSA for å få navn på norske studenter på ditt lærested. De har ofte tips og råd om bolig.

ANSA: Association of Norwegian Students Abroad 
ANSA (studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet) har egne landsavdeling for Ungarn. ANSA tilbyr sine medlemmer gunstige forsikringsordninger, banktjenester og lignende så det er  lurt å bli medlem før avreise.

Sommerkurs: ungarsk språk & kultur
Dersom du får tilbud om studieplass er det viktig å melde seg på det populære og svært nyttige kurset innen ungarsk språk og kultur som går om sommeren. Send en mail til kursleder Csilla Krisar på csillamaria@gmail.com. Ungarskkurset vil gjøre det lettere for deg under din første tid i Ungarn. Kurset vil gi deg noen språklige fordeler ikke bare i hverdagen men også på skolebenken. Siden ungarsk er et obligatorisk fag under de første to årene i Ungarn kan du få en pangstart på dette faget ved å ta vårt kurs. Ungarsk er som kjent et vanskelig språk, men Csilla Krisar er en svært dyktig lærer med mange års erfaring med språkopplæring her i Norge. Du får også mulighet til å bli kjent med andre som skal til Ungarn før du reiser.

 

Støtte fra Lånekassen
Alle våre universiteter er støtteberettiget i Lånekassen. Det finnes gode finansieringsordninger både på bachelor- og masternivå og for semesteropphold. For oppdatert oversikt over Lånekassens generelle satser, konsulter Lånekassens egne nettsider www.lanekassen.no.

Hva hvis jeg IKKE kommer inn?
Du har selvsagt mulighet til å søke på andre universiteter i Sentral Europa. Dersom du ikke kommer inn på universitetet i juni, så kan du eventuelt vente til neste år med å ta opptaksprøven på nytt. I mellomtiden kan vi anbefale å ta årsstudium i medisin grunnfag hos oss på Bjørknes Høyskole. På medisin grunnfag (60 sp) lærer du om anatomi, fysiologi og sykdomslære og får en grundig innføring i medisinske fag. Samtidig kan du også ta opp fag fra vgs. f.eks. kjemi og biologi, for å øke sjansen for å komme inn til neste år. Er du student hos oss, får du 20% på fag på Bjørknes Privatskole. De tilbyr vgs.-fag som privatist både i Oslo og på nett.