Årsstudiet er bygget opp av fire emner som gir 15 studiepoeng hver. Du kan ta hele årsenheten som en samlet enhet eller du kan velge enkeltemner. Dersom du studerer på fulltid, tar du 60 studiepoeng på ett år, altså 30 studiepoeng per semester.

Psykologi dreier som om menneskers opplevelser, tanker, følelser og atferd. Psykologifaget fokuserer på å studere og forsøke å forstå mennesket både som enkeltindivid og sosialt vesen. Gjennom årsenheten får du kjennskap til grunnleggende psykologiske teorier, du får en innføring i psykologisk tenkemåte og du vil få en orientering om viktige psykologiske anvendelsesområder. I tillegg vil du også bli introdusert for psykologiens forskningsmetoder.

Les mer ved klikke på hvert emne her:

• PSY1120 Psykologi som fag og vitenskap (15 sp)

Psykologi som fag og vitenskap gir en innføring i psykologiens historie, psykologi som fagområde og som vitenskapelig disiplin. Emnet tilfører også viktig biografisk kunnskap om sentrale enkeltpersoner som har hatt stor betydning for psykologiens utvikling.

• PSY1230 Utviklingspsykologi og forskningsmetoder (15 sp)

Kunnskap om barn og unge har i de senere årene fått mer og mer oppmerksomhet. De siste 20 årene av 1900 tallet så man en enorm vekst i systematisk kunnskap om barn og unge. Dette emnet tar for seg menneskets psykologiske utvikling gjennom hele livsløpet. Vi ser på utvikling av sosiale, kognitive, biologiske, moralske og emosjonelle egenskaper og ferdigheter. Hvordan klarer noen barn å få et godt liv på tross av alvorlig omsorgssvikt? Og hva skal til for å utvikle en god evne til å kommunisere med andre mennesker? Dette er eksempler på spørsmål som faget utviklingspsykologi vil ta for seg.

• PSY1240 Sosial og personlighetspsykologi og forskningsmetoder (15 sp)

Emnet gir en introduksjon til sosial- og personlighetspsykologi som fag og vitenskap, det vil si i fagets problemstillinger, teorier og forskningsresultater. Dette emnet formidler noen av de viktigste bidragene sosial- og personlighetspsykologi har gitt til vår forståelse av mennesket som sosialt vesen og hvordan vi fungerer som sosiale vesen.

• PSY1250 Kognitiv psykologi og forskningsmetoder (15 sp)

Kognitiv psykologi handler generelt om hvordan mennesker behandler informasjon. Alt vi tenker og gjør er produkter av informasjonsprosessering: Om alt fra hvor langt det er mellom oss og bilen vår når vi står på parkeringsplassen, til spørsmålet om hva vi spiste til middag i går, til om vi burde velge å studere psykologi eller ikke, er alle slike vurderinger vi gjør basert på informasjon vi har tilgjengelig her og nå. Kognitiv psykologi er – enkelt forklart – studien av informasjonsprosessering. I dette emnet vil du lære om hvordan vi tolker det vi ser, hvordan hukommelsen påvirker normal fungering, hvordan oppmerksomhet er viktig for alle vurderinger vi gjør, samt hvordan alle disse mekanismene slås sammen til det vi generelt kaller «tenkning».