Grunnleggende ernæring» består av 30 studiepoeng fordelt på tre emner, hvor du lærer om kroppen, fordøyelse, næringsstoffer, matvarer og kostholdsråd.

Anatomi og fysiologi

Har du noen gang tenkt på hva som skjer med maten fra du tar en bit og tygger til den er ferdig fordøyd? For å forstå det er det viktig å ha grunnleggende kunnskap om kroppen og fordøyelsessystemet. Du vil lære om hvordan næringsstoffene karbohydrat, protein og fett fordøyes og tas opp. Visste du for eksempel at ett gram fett gir mer enn dobbelt så mye energi som ett gram karbohydrat? Eller at kostfiber som man finner i frukt, grønnsaker og grove kornprodukter er en type karbohydrat som vi ikke kan bryte ned i tynntarmen?

 

Generell ernæring

Gjennom studiet vil du få en innføring i grunnleggende temaer innen ernæring, blant annet kroppens energiomsetning, energilagre og metabolisme. Visste du at vi i teorien kan leve i mer enn to måneder på fettreservene våre? Du vil også lære om de ulike næringsstoffene, og hvilke matvarer som er gode kilder til vitaminer og mineraler. Du har kanskje hørt at spinat eller leverpostei inneholder mye jern? Det stemmer, men du visste kanskje ikke grove kornprodukter er den viktigste kilden til jern i det norske kostholdet. Du vil også lære om hvordan man kommer frem til kost- og næringsstoff-anbefalinger og hvordan man kan studere sammenhenger mellom kosthold og helse.

 

Mat og ernæring gjennom livets faser

Ernæring handler i bunn og grunn om mat. Du vil derfor lære om hva som kjennetegner de ulike matvaregruppene og hvilke matvarer befolkningen er anbefalt å spise. I tillegg vil du lære at kost- og næringsstoff-anbefalinger varierer gjennom livets faser, fra svangerskap og spedbarn til alderdom. Visste du at gravide kvinner ikke bør spise upasteuriserte oster da de kan inneholde mikroorganismer som er skadelig for fosteret, eller at eldre som sliter med å holde vekten gjerne kan bruke litt ekstra oljer, smør og fløte i maten? Du vil også lære om ulike trenddietter, som raw-food og supermat, og lære deg å vurdere dietter kritisk.

Søk nå

Om grunnleggende ernæring:

  • – Nettstudium, 30 sp
  • – Fulltid over 1 semester, eller
  • – Deltid over 2 semestre
  • – Rullerende opptak
  • – Les om nettstudier her