Hopp til hovedinnhold

Tips til deg som er på boligjakt

Som kommende student flytter du kanskje alene for første gang. Oslo kan oppleves stor for mange, og det å finne seg en plass å bo kan være utfordrende - men fortvil ikke, vi hjelper deg på veien, her er det du behøver å vite!  

To jenter med flytteesker

Område

Når man ikke kjenner byen man skal studere i er det ofte litt frustrerende å lete etter bolig. Kartet sier ikke så mye, og du ønsker kanskje å ikke bo alt for langt unna skolen.

Oslo Nye Høyskole ligger på St.Hanshaugen/Lovisenberg, ca 10 minutter med buss/20 minutter gangavstand fra Oslo sentrum.

Dette er et relativt dyrt område å bo i, da det er ettertraktet både for studenter og andre. Likevel er det mulig å finne noe i nærheten. Ønsker du gangavstand til skolen kan Sagene, Iladalen eller Torshov være områder å titte i. Litt billigere blir det ofte hvis du drar litt lengre unna, som på Bjølsen, Nydalen, Berg eller Kringsjå. 

Tips! Bussforbindelsen er veldig god i Oslo, og buss nr. 37 (som går hele døgnet) går gjennom hele byen og stopper rett utenfor skolen. Å finne en bolig på denne bussruten er derfor ikke en dårlig idé! 

Oslo er også en god by for syklister og du kommer deg langt bare på 20-30 minutter sykkelvei. I tillegg er t-bane og tognettverket glimrende i Oslo og omegn, og derfor er det ingen problem bo litt lengre unna sentrum. 

Oslo Nye Høyskole

Studentbolig eller leie privat? 

Studentboliger varierer i størrelse, beliggenhet, standard og pris i likhet med private leiligheter, men er ofte billigere å bo i enn tilsvarende på det private markedet. Du kan også få et rimelig krypinn på det private markedet hvis du ønsker å bo sammen med venner eller flytte inn med ukjente (og fremtidige venner!) i kollektiv. Det er ofte sosialt og hyggelig å starte studiene sammen med en gjeng som er i samme situasjon som deg. 

STUDENTBOLIGER

SiO Bolig
Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har nesten 9000 studentboliger i Oslo, fordelt på 24 studentbyer og – hus rundt omkring i hovedstaden. De har et bredt utvalg av boliger i ulike størrelser og standard: For single, par og familier, i tillegg til et godt utvalg av tilrettelagte boliger. Felles for dem alle er lave leiepriser. 

Anker Studentboliger
Anker Studentboliger har til sammen over 1700 boliger i Oslo. De tilbyr singelboliger, par- og familieleiligheter rundt omkring i Oslo. 
Les mer her 

Du kan søke om studentbolig når som helst, hele året. Både SiO og Anker har ingen frister og tildeler boliger rullerende/fortløpende.

Tips! Mange ønsker å flytte til studentbolig til studiestarten i august, så et tips er å søke tidlig eller søke innflytting på andre deler av året – da er ofte sjansen større for at du får studentbolig. 

DET PRIVATE LEIEMARKEDET 
Velger du å leie privat, enten alene eller med andre, kan det være en del ting som er greit å merke seg: 

Kollektiv:
I et kollektiv betaler man for sitt eget soverom i et bofellesskap og deler ofte oppholdsrom, kjøkken og bad med andre. Man kan bo i store eller små kollektiv, enten man flytter sammen med venner eller med ukjente.

Finn.no og hybel.no er fine steder å lete etter kollektiv. 

Gjeng med ungdommer som ler

Kontrakt: 
Du skal ALLTID skrive kontrakt med utleier. Uansett om du bor med gode venner eller det er en ukjent utleier skal du alltid ha kontrakt. Hvis noe skulle skjære seg vil du ha noe skriftlig å vise til. 

Dobbeltsjekk oppsigelsestiden. Vanlig oppsigelsestid er tre måneder, men kan være kortere/lengre hvis dere er enige om dette. I tillegg er det noen kontrakter som har bindingstid, det vil si at du må bo der så så lang tid, men dette er viktig at dere er enige i før dere signerer kontrakt. Du har rettigheter som leietaker, så ikke finn deg i hva som helst. Du kan be om revidert kontrakt før signering. Standardmaler for kontrakter finnes på nettet.

Tips! Ta en liten ringerunde til venner og bekjente som studerer/har studert i Oslo og hør om det du har blitt tilbudt i kontrakten er innafor. 

Pris:
Hvor mye er vanlig å betale? Leiemarkedet i de populære studentbyene som Oslo påvirkes av stor etterspørsel, og med det kommer høye leiekostnader. Det er greit å vite sånn omtrent hvor mye det er vanlig å betale for boligtypen du er på jakt etter. Ta en titt på finn.no og se hva prisene ligger på. Husk at det ofte koster mer å bo nærme sentrum og størrelsen på boligen er avgjørende. Fasilitetene og kvaliteten spiller også ofte inn. For eksempler vil et 12 kvm rom i et kollektiv ca 15 minutter med t-bane fra skolen ofte være ganske mye rimeligere enn en 1-roms hybel midt i sentrum. 

Omtrentlige leiepriser for studentbolig i Oslo: 
Oslo og Bærum kommune 
1 roms 8750 kr
2-roms 12 080 kr
3- roms 14 810 kr
(Kilde: Gjennomsnittlig månedlig leie i Oslo og Bærum kommune 2020, SSB)

Depositum:
Når man inngår et leieforhold, betaler man et depositum. Depositumet er som oftest husleie ganger tre, og kommer i tillegg til den første husleien. Disse pengene settes inn på en låst konto, og er en sikkerhet for huseier/utleier hvis noe blir ødelagt eller du ikke betaler leie. Dersom noe ikke går galt under leieforholdet får du depositumet tilbake når leieforholdet avsluttes.

Å kjøpe bolig som student

Vurderer du å kjøpe bolig? Å kjøpe bolig som student uten fast inntekt er vanskelig, men ikke umulig. Før du kjøper bolig må du ha spart opp 15% egenkapital, og du kan ikke låne mer enn fem ganger inntekten din. Uten fast inntekt er det sannsynlig at du vil ha behov for at foreldre/foresatte kan stå som kausjonister. Banken din vil kunne gi deg mer informasjon.

Som eier av egen bolig vil du fremdeles regnes som borteboer og motta månedlig støtte fra Lånekassen på 8422 kr (2021). 

Merk! Som boligeier kan reglene for maksimal nettoformue på 488 236 kr (2021) påvirke omgjøringslånet.

Les mer om Lånekassens formuesgrenser her.

Sjekkliste for deg som er på boligjakt:

  • Se boligen før du betaler og undertegner
  • Sjekk kollektivtilbudet nære boligen
  • Ta kollektiv, gå eller sykle til visningen, så får du en følelse av hvor boligen ligger
  • Husk kontrakt
  • Sjekk hva som er inkludert i husleien
  • Sjekk oppsigelsestiden
  • Krev depositumskonto
  • Skriv ned/ta bilder av skader på boligen ved inn- og utflytting 
  • Ikke undertegn en avtale/kontrakt for andre 

Lykke til med boligjakten!

Mann med nøkkel

 

Se mer på studentinfo

Usikker på studiene eller forhold rundt studiene? Snakk med en studieveileder


Tilbake til toppen