Michelle Nilsen er 22 år, og går første året på en bachelor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.

–  Jeg kom rett fra militæret da jeg begynte på Bjørknes Høyskole. I flere år hadde jeg hatt lyst til å drive med noe relatert til det, og det vi gjør i militæret er jo fred og konflikt! Jeg har alltid vært veldig interessert i politikk og samfunn, og hva som er roten til hvorfor verden er som den er, forteller Michelle.

Før hun søkte leste hun seg opp på studiet, og synes emnene så spennende ut.

– Vi har mange ulike emner, og lærer mye om hvilke forskjellige faktorer som styrer verden og samfunnet. Det er mange faktorer som spiller inn i fred og konflikt. Når jeg så hva man kunne jobbe med senere ble jeg enda mer interessert.

Før hun begynte var Michelle fast bestemt på å jobbe innen forsvaret. Men etter ett år på Bjørknes Høyskole ble hun mer åpen for mulighetene.

– Nå som jeg ser at det er så mye, er jeg egentlig åpen for alt innen fagfeltet. Og det er fordi studiet er så interessant, at jeg tror jeg vil kunne trives med alt.

Studiet nådde opp til de høye forventningene

Michelle forteller at hun hadde veldig høye forventninger før hun startet, og at det definitivt nådde opp til forventningene.

– Det er et veldig godt miljø her, og jeg er glad det er såpass lite. Alle foreleserne vet hva man heter, og alle kjenner hverandre. Det gjør at jeg presterer enda bedre på skolen, og jeg får et spark i ræva for å gjøre det som må til.
Det er også grunnen til at jeg går her, og velger å betale for det.

Gode diskusjoner og mye debatt

På freds- og konfliktstudiet har de klasseromsundervisning, og mye av tiden går til diskusjoner og debatter.

– Vi lærer masse om diplomati og konfliktløsning, noe som er kjernen i studiet. Jeg liker veldig godt måten de gjør det på her. Om det trengs setter lærerne opp en ekstra lang undervisningstime, eller en ekstra forelesning om det er noe vi ønsker å lære mer om.

Internship gjør studentene mer attraktive på arbeidsmarkedet

Studentene kan velge internship andre eller tredje året. Dette gjør at de kan knytte kontakter, få prøvd seg på arbeidslivet, og ikke minst: få en fot inn døra i en relevant bedrift.

– Jeg tror studentene ved dette studiet er attraktive på arbeidsmarkedet, og jeg har klassekamerater som allerede jobber i Flyktninghjelpen og i Amnesty. Dette er mye takket være internship. Vi kan velge selv hvor vi vil jobbe, så lenge det er relevant.

Personlig ønsker Michelle seg til UD eller UDI, og etter at hun har fullført bachelorgraden ved Bjørknes Høyskole, er planen en mastergrad i freds- og konfliktstudier i Sydney.

Flinke forelesere som alltid er forberedt

Michelle forteller at hun skryter til alle om foreleserne sine.

– Min absolutte favorittforeleser er Henrik Syse. Selv om vi foreløpig bare har hatt èn forelesning med ham så langt. Han har bare en sånn hjerne, samtidig som han klarer å formidle hva som skjer oppi der. Vi har også mange profilerte forelesere som Bernt Hagtvet, og mange som er forholdsvis unge. Det setter jeg pris på, for de er ikke så lang unna oss studenter, og det er lett å snakke med dem.

Hun er veldig fornøyd med alle foreleserne sine og forteller at alle er flinke til å sette seg inn i det de skal formidle, og alltid møter forberedt.

Hvem passer freds- og konfliktstudier for?

– Freds- og konfliktstudier passer for folk som er litt utadvendte, man må være trygg på å snakke foran andre, for det er det du kommer til å gjøre i fremtiden. Du må også være samfunnsengasjert, men det betyr ikke at du trenger å ha drevet med noe relevant før. Det holder med en interesse, forteller hun.

Michelle understreker at studiet passer best for de som er villig til å studere noe som ikke har et fasitsvar. På freds- og konfliktstudiet er det opp til studentene å finne frem til selvstendige svar, ved hjelp av egne refleksjoner, drøfting og diskusjoner.

Har du lyst til å stille spørsmål til Michelle om hvordan det er å studere fred og konflikt på Bjørknes Høyskole? Kontakt Michelle på michellenilsen@hotmail.no.