Hopp til hovedinnhold
Kjetil Tronvoll
Kjetil Tronvoll er professor ved freds- og konfliktstudier og internasjonale studier på Bjørknes Høyskole

Kjetil Tronvoll: artikkel i Journal of African Elections

Hvordan kan en valgprosess skape konflikt og ødelegge politisk forsoning? Professor Kjetil Tronvoll har sammen med Nico Minde og Sterling Roop analysert årsakene til sammenbruddet av den nasjonale samlingsregjeringen på Zanzibar i 2015.

Publisert i Forskningspublikasjoner av Kjetil Tronvoll Torsdag 8. august, 2019 - 16:55 | sist oppdatert Onsdag 3. februar, 2021 - 20:35

Zanzibar har gjennom årtier erfart mye politisk uro og vold. Flere forsøk på å etablere fred gjennom politiske forsoningsavtaler mellom regjeringen og opposisjonen har feilet, før man endelig i 2010 greide å etablere en felles samlingsregjering som skulle styre øyene.

Men samholdet og freden skap av samlingsregjeringen ble satt på prøve da Tanzania startet en konstitusjonsprosess som medførte politisk reposisjonering på Zanzibar og økende mistenksomhet mellom partene i samlingsregjeringen.

Dette førte så til dets fall i 2015, da opposisjonspartiet trakk seg fra valgprosessen etter at valgkommisjonen hadde annullert det første valget som gav de seieren.

Les artikkelen her