Nederst på denne siden booker du tid for å filme undervisningsfilmer til Qybele. Filmingen foregår hovedsakelig i klasserom 8 på Kvisten (over Loftet). Husk å lese nøye gjennom filminstruksen slik at du kommer godt forberedt til filming!

Filminstruks for undervisningsfilmer ved BHiOslo

I grove trekk er det to måter å filme på for å lage gode undervisningsfilmer på en effektiv måte.  Tommelfingerregel er at dette skal se naturlig og avslappet ut og for å oppnå det må vi gjøre noen grep. Det viktigste grepet er at den som er bak kamera tar regi og får deg til å føle deg avslappet. Presentasjoner fungerer best i et annet format. Kort fungerer bedre enn langt, osv. Under hvert punkt står det også litt om hvordan vi utfører filmingen for best mulig resultat.

#1 Snakke direkte til kamera
Slik løses det- Din monolog fortelles til en kameraoperatør som sitter ved siden av kameraet og gir deg positiv feedback i form av smil og nikking. Dette høres kanskje rart ut, men fordi de fleste “vanlig dødelige” ikke har masse kameratrening ser det langt mer naturlig ut enn om man ser rett i linsen. Vi filmer i naturlige omgivelser med naturlig og fint lys.
PS: Om du har punkter du ønsker skal være synlige på skjermen, legges disse på i etterkant.
PPS: Om sekvensen er lang filmers monologen med to kamera.

#2 Dialog mellom to mennesker
Slik løses det- Ha en god plan om hva dere skal snakke om ,men ikke skriv et manus, det ser fort stivt og rart ut. Det er viktig å tenke på dere er dyktige fagfolk som kan snakke godt om temaene men dere er ikke skuespillere. Om dere sier feil eller snakker litt rundt ting er ikke det et problem for resultatet, snarere tvert imot, det er sik man snakker til vanlig og lett å relatere seg til for den som ser på.
Sekvensen filmes med to eller tre kameraer.
På generelt grunnlag funker det dårlig med grafiske presentasjoner når man er to i bildet, det blir mye informasjon å forholde seg til for den som skal se filmen i etterkant.

#3 Annet
Slik løses det- Om presentasjonen din er 100% avhengig av Power Point for å fungere så er det best å lage nettopp en powerpoint feks i Active Presenter. (Dersom du har noen få bilder eller slides kan vi filme som punkt #1 )  En annen måte å gjøre dette på er å bruke en flipover. Dette forutsetter at du tegner og skriver fint og forståelig! For å sikre kvaliteten på ferdig film må slides/eksempel på hva du skal tegne lastes opp på forhånd.

*Ikke ha på deg mønstret genser/skjorte (helst ikke hvitt, men ingen krise)
*Ikke ha på caps eller andre ting som skygger for ansiktet.
*Er du veldig forkjølet eller annen sykdom som kan gjøre deg hes og/eller blek kan det lønne seg å utsette filmingen til formen er bedre.

For og etterarbeid

For å effektivisere ressursbruken er det viktig å ha et forhold til at alle filmer og ideer krever både for og etterarbeid. Ved å standardisere filmscenariene elimineres mye av forarbeidet og man får mer tid til å lage flere filmer. Når filmingen er over, starter etterarbeidet og det er dessverre slik at denne jobben tar betraktelig mer tid den selve opptaket. I grove trekk kan man tenke at en 10 minutters film krever tre til fire timer med etterarbeid.

Lengde

Den ferdigproduserte filmen bør være kortere enn 10 minutter. Det er fordi at film som overskrider 10 minutter tar ekstra lang tid når det gjelder etterarbeid og konvertering, og fordi oppmerksomheten til seeren passer best med standardlengdene:  tre, fem og ti minutter. På den måten vet også den som skal produsere filmen hvor mye for-og etterarbeid som skal estimeres.

Book filmtid

• (Kom helst med to-tre forslag til uke/dato/klokkeslett du er tilgjengelig for filming)
  • Velg type film du ønsker å lage
  • Ca hvor lang er filmen du skal lage?
  • I så fall -hvor mange, og er de ca like lange/samme type? Spesifiser i kommentarfeltet
  • Hva skal filmen/e hete? Dette er tittelen filmen vil hete i all fremtidig korrespondanse, og det studentene vil se at filmen heter.
  • Har du noe du vil ha med i filmen -last det opp her slik at vi kan kvalitetssikre innholde
    Dra og slipp filer her, eller
  • Har du noen opplysninger/spørsmål å føye til?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.