Nederst på denne siden booker du tid for å filme videoer til Qybele, eller annet. Filmingen foregår hovedsakelig på filmrommet i 1. etg, BH-bygget. Husk å lese nøye gjennom filminstruksen slik at du kommer godt forberedt til filming!

 

Filmer som er bestilt/laget finner du oversikt over her!

 

Filminstruks for undervisningsfilmer ved BHiOslo

I grove trekk er det to måter å filme på for å lage gode undervisningsfilmer på en effektiv måte. Tommelfingerregel er at dette skal se naturlig og avslappet ut og for å oppnå det må vi gjøre noen grep. Det viktigste grepet er at du kan det meste av det du skal si uten manus og at du føler deg så trygg du kan på det som skal formidles.

Kameraoperatøren vil også hjelpe til med regi og vil bidra til å gjøre deg avslappet og komfortabel.
Presentasjoner fungerer best i et annet format. Kortere film fungerer bedre enn lang, osv. Videre under hvert punkt står det litt om hvordan vi utfører filmingen for best mulig resultat på den mest effektive måten.

 

#1 Snakke direkte til kamera
Det aller beste er om du er komfortabel med eller får til å snakke rett inn i kamera. Kameraoperatør som står i bakkant vil gi deg respons i form av å nikke og være en aktiv lytter. Hvis det oppleves forstyrrende å se rett i kamera for å kunne formidle det du vil, så prøver vi å finne en litt mer behagelig setting/oppsett, feks ved at operatør sitter rett til siden for kameraet og du formidler til han, eller at vi tar inn et bord som du kan “gjemme deg litt bak”, ol.

Om du har punkter du ønsker skal være synlige på skjermen, legges disse på i etterkant. Om du da vil kjøre en vanlig powerpoint som i en forelesningsfilm, er det bedre å bruke Active presenter, som man gjør selv. Det er selvfølgelig bare å spørre om hjelp til å komme i gang med det.

PS: Om sekvensen er lang filmers monologen med to kameraer.

 

#2 Dialog mellom to mennesker
Ha en god plan om hva dere skal snakke om, men unngå å ta med manus, det ser fort stivt og rart ut. Det er viktig å tenke på at dere er dyktige fagfolk som kan snakke godt om temaene, dere er ikke først og fremst skuespillere i denne settingen.
Om dere sier feil eller snakker litt rundt ting er ikke det et problem for resultatet, snarere tvert imot, det er slik man snakker til vanlig, og det er lett å relatere seg til for den som ser på. Ting som ikke trenger å være i filmen klippes også bort.

Sekvensen filmes med to eller tre kameraer.
Skulle det være en film hvor man ønsker tre personer eller flere må du skrive det i kommentarfeltet da vi trenger større plass og må filme et annet sted.

Hvis det er ønskelig med feks et beskrivende bilde eller et sitat, så er det mulig å legge til på skjerm i etterkant, men hold det da gjerne til et minimum når dere er fler i kamera da det fort kan bli rotete og mye informasjon på skjerm. Her kan man i så fall vurdere om det er bedre med Active Presenter igjen. (se neste punkt)

 

#3 Generelt
Om presentasjonen din er avhengig av Powerpoint for å fungere så er det best å lage nettopp en powerpoint i Active Presenter. (Dersom du har noen få bilder eller slides kan vi filme som punkt #1).

Unngå:
– Klær med mønster som tynne striper eller veldig små ruter (Større ruter eller tykkere striper er greit)
– Caps og annet som lager skygge for fjeset
– Klær som du senere kan angre på at du brukte (feks for stramt, tekst eller bilde på t-skjorten, gjennomsiktig ved lyssetting, utringning eller annet)
– Hvis du føler deg syk eller forkjølet, må vi filme en annen gang. Det også for at stemmen kan være hes, og man kan se blek og syk ut.

 

For- og etterarbeid

For å effektivisere ressursbruken er det viktig å ha et forhold til at alle filmer og ideer krever både for- og etterarbeid. Ved å standardisere filmscenariene elimineres mye av forarbeidet og man får mer tid til å lage flere filmer. Man trenger altså ikke finne opp kruttet på nytt i denne typen filmer.

Når filmingen er over, starter etterarbeidet og det er dessverre slik at denne jobben tar betraktelig mer tid den selve opptaket. I grove trekk kan man tenke at en 10 minutters film krever tre til fire timer med etterarbeid, selv om alt er tatt i kun ett klipp. I tillegg hvis det har vært filmet mye i en periode, så ligger filmene i kø.

 

Lengde

Den ferdigproduserte filmen bør være kortere enn 10 minutter. Det er fordi at film som overskrider 10 minutter tar ekstra lang tid når det gjelder etterarbeid og konvertering, og fordi oppmerksomheten til seeren passer best med standardlengdene: tre, fem og ti minutter.
På den måten vet også den som skal produsere filmen hvor mye for- og etterarbeid som skal estimeres. Hvis det er en veldig lang film, kan det være en idé å dele den opp hvis det er mulig og det gir mening.

 

Book filmtid

  • (Kom helst med to-tre forslag til uke/dato/klokkeslett du er tilgjengelig for filming)
  • Velg type film du ønsker å lage
  • Ca hvor lang er filmen du skal lage?
  • I så fall -hvor mange, og er de ca like lange/samme type? Spesifiser i kommentarfeltet
  • Hva skal filmen/e hete? Dette er tittelen filmen vil hete i all fremtidig korrespondanse, og det studentene vil se at filmen heter.
  • Har du noe du vil ha med i filmen -last det opp her slik at vi kan kvalitetssikre innholde
    Dra og slipp filer her, eller
  • Har du noen opplysninger/spørsmål å føye til?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.