Idrettspsykologi handler om hvordan psykologiske prosesser påvirker våre idrettslige prestasjoner, og hvordan idrett påvirker vår psykiske helse. Sentralt for idrettspsykologien er forståelsen av hvordan menneskets prestasjon i stor grad også påvirkes av mentale prosesser. Således kan studentenes læring i dette emnet også brukes på andre områder hvor man skal prestere.

Tilbake til psykologiemner

Emne: PSY6060
Tittel: Idrettspsykologi og mental trening
Type: Valgfrie emner
Plassering: 5. semester
Studiepoeng: 15 studiepoeng

Studentene vil møte ulike temaer som motivasjon, mental trening og hvordan tilstedeværelsen av andre påvirker prestasjon.

Emnet har til formål å gi studentene kunnskap og forståelse for grunnleggende ideer, teorier og forskning som forklarer fenomener relatert til idrettspsykologi og mental trening.

Innhold i idrettspsykologi og mental trening

• Motivasjon
  • Forholdet mellom individ og situasjon
  • Spenningsnivå, angst og “flytsonen”
  • Mental trening
  • Gruppedynamikk
  • Idrett og barn
  • Effekt av fysisk aktivitet på psykisk helse

Læringsutbytte

Kunnskaper

• Har kunnskap om sentrale temaer og psykologiske teorier som idrettspsykologien bruker.
  • Har kunnskap om psykologiske forhold knyttet til idrettslig aktivitet og prestasjon
  • Har kjennskap til ulike verktøy knyttet til mental trening
  • Har kjennskap til utfordringer knyttet til arbeid med idrettsorganisasjoner hvor både frivillige og ansatte bidrar.

Ferdigheter

• Kan analysere og vurdere hvordan psykologiske faktorer påvirker idrettslige prestasjoner
  • Har kjennskap til teknikker som øker prestasjoner og reduserer angst.
  • Kan vurdere ulike intervensjoner som kan fremmer prestasjoner

• Kan reflektere rundt ledelsesutfordringer i barne-, ungdom- og voksenidrett
  • Kan reflektere og vurdere rundt bruk av psykologisk teori i trenersituasjoner
  • Kan reflektere rundt problemstillinger knyttet til samfunnsnytten av idrett opp mot talentutvikling

Arbeidskrav

Godkjent arbeidskrav er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen. Arbeidskravene i dette emnet er:

• Skriftlig innlevering over en kasusbeskrivelse
  • Innlevering av presentasjon
  • Skriftlig innlevering over et medieoppslag

Eksamen

Karakteren i dette emnet består av to eksamener som gir en samlet karakter i emnet: Studenten må bestå begge eksamener for å bestå emnet.

• Individuelt skriftlig oppgave over 48 timer, 1500 ord (+/- 10 %) i henhold til oppgitte formkrav og APA-mal for referering. Denne delen teller 70 % av den totale karakteren.
  • Multiple Choice eksamen på 1 time. Denne delen teller 30 % av den totale karakteren.

Det er anledning til å ta opp kun den ene eksamenen i emnet dersom man ønsker det, eller begge.
Eksamensinnholdet er læringsutbyttene. Eksamensbesvarelsen sensureres og gis gradert karakter, A – F.

Tilbake til psykologiemner