Politisk psykologi analyserer politiske atferd og politiske prosesser og institusjoner fra et psykologisk perspektiv. Formålet med politisk psykologi er todelt. Dels søker politisk psykologi å forstå relasjonen mellom individet med dets kontekst som er preget av tro, motivasjon, persepsjon, kognisjon, informasjonsprosessering, læringsstrategier, sosialisering og holdningsdannelse. Dels ønsker politisk psykologi å bidra til endring, for søke fred og ivareta menneskerettighetene.

Tilbake til psykologiemner

Emne: PSY6020
Tittel: Politisk psykologi
Type: Valgfrie emner
Plassering: 5. semester
Studiepoeng: 15 studiepoeng

Politisk psykologi analyserer politisk atferd og politiske prosesser og institusjoner fra et psykologisk perspektiv. Formålet med politisk psykologi er todelt. Dels søker politisk psykologi å forstå relasjonen mellom individet og dets kontekst som er preget av tro, motivasjon, persepsjon, kognisjon, informasjonsprosessering, læringsstrategier, sosialisering og holdningsdannelse. Dels ønsker politisk psykologi å bidra til endring, søke fred og ivareta menneskerettighetene.

Politisk-psykologiske teorier og tilnærminger har vært anvendt innenfor en rekke områder. I emnet vil studenten møte temaer som blant andre; politikeratferd, gruppedynamikk, valgdeltagelse, emosjoners rolle i poltikken, personlighetens betydning for politisk lederskap, dynamikken i konflikter mellom grupper, fredspsykologi, propaganda, krig, terrorisme og politisk vold.

Emnet har til formål å gi studentene kunnskap og forståelse for grunnleggende ideer, allmennpsykologiske teorier og forskning som forklarer enkeltstående fenomener relatert til politisk psykologi. Bruk av psykologiske metoder og kunnskaper for å analysere problemstillinger innen politiske områder av samfunnet vil være en viktig del av emnets fokus.

Innhold i politisk psykologi

• Den politiske psykologiens bredde, historie og utvikling.
  • Forskningsmetodikk innen politisk psykologi.
  • Aktuelle teoretiske, etiske og forskningsbaserte problemstillinger knyttet til politisk psykologi.
  • Personlighet og politikk
  • Psykiske lidelser og politisk lederskap
  • Overtalelse og beslutningsprosesser
  • Informasjonsbearbeiding
  • Propaganda og holdningsdannelse
  • Menneskerettigheter
  • Ondskapens psykologi
  • Konflikter
  • Terror og terrorisme
  • Politisk vold
  • Nasjonalisme og etnisitet
  • Krig og folkemord
  • Fred og fredsarbeid

Læringsutbytte

Kunnskaper

• Har kjennskap til ulike politiske styringssett.
  • Har kunnskap om personlighet og politisk lederskap.
  • Har kunnskap om politisk retorikk og propaganda.
  • Har kunnskap om kognitiv stil og politiske holdninger.
  • Har kunnskap om relasjonen mellom affekt og politiske vurderinger.
  • Har kunnskap om gruppedynamikk, konflikter og undertrykkelse.
  • Har kunnskap om politisk terrorisme.
  • Har kjennskap til den politiske psykologien sin rolle og plass i samfunnet og samfunnsutviklingen.
  • Har kunnskap om konsekvensene, på kort og lang sikt, av politisk vold, folkemord og menneskerettighetsbrudd.

Ferdigheter

• Kan analysere historiske og aktuelle politiske problemstillinger og strukturer ved bruk av psykologisk teori.
  • Kan identifisere endringsbehov ved strukturelle samfunnsforhold for å bedre menneskers livskvalitet.

Generell kompetanse

• Har forståelse for mulighetene til å øke menneskers livskvalitet som ligger i samfunnsstrukturelle endringsprosesser.
  • Har forståelse for sammenhengen mellom menneskers politiske atferd og normalpsykologiske prosesser.
  • Har utviklet en etisk bevissthet og kan reflektere selvstendig over hvordan mennesker forholder seg til menneskelig lidelse, både nært og fjernt fra oss selv, sett i lys av psykologisk kunnskap.

Arbeidskrav

Godkjent arbeidskrav er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen. Arbeidskravet er å få godkjent et nettbasert kurs.

Eksamen

Karakteren i dette emnet består av to eksamener som gir en samlet karakter i emnet. Studenten må bestå begge eksamener for å bestå emnet:

• Individuelt skriftlig oppgave over 48 timer, 1500 ord (+/- 10 %) i henhold til oppgitte formkrav og APA-mal for referering. Denne delen teller 70 % av den totale karakteren.
  • Multiple Choice eksamen på 1 time. Denne delen teller 30 % av den totale karakteren.

Det er anledning til å ta opp kun den ene eksamenen i emnet dersom man ønsker det, eller begge.

Eksamensinnholdet er læringsutbyttene. Eksamensbesvarelsen sensureres og gis gradert karakter, A – F.

Tilbake til psykologiemner