I bachelorprosjektet skal studenten anvende sin kunnskap om og forståelse for psykologiens teorier og metoder i analysen av en bestemt problemstilling.   Bachelorprosjektet er en større selvstendig oppgave. Kandidaten skal ha ferdighet og kompetanse til å formulere, belyse og besvare en problemstilling innen psykologifaget. Kandidaten skal kunne utføre objektive søk etter vitenskapelig litteratur som kan besvare problemstillingen. Kandidaten skal skrive en selvstendig, individuell oppgave i et vitenskapelig format som viser evnen til å fordype seg i en valgt problemstilling. Emnet tar for seg prosjektledelse og presentasjonsteknikk som viktige elementer i arbeidet med et selvstendig prosjekt. Sentral forskningsmetodikk vil være en viktig del av emnets fokus.

Tilbake til psykologiemner

Emne: PSY 3990
Tittel: Bacheloroppgave
Type: Obligatorisk
Plassering: 6. semester
Studiepoeng: 15 SP

Bachelorprosjektet er en større selvstendig oppgave. Kandidaten skal ha ferdighet og kompetanse til å formulere, belyse og besvare en problemstilling innen psykologifaget. Kandidaten skal kunne utføre søk etter vitenskapelig litteratur som kan besvare problemstillingen. Kandidaten skal skrive en selvstendig, individuell oppgave i et vitenskapelig format som viser evnen til å fordype seg i en valgt problemstilling. Emnet tar for seg prosjektledelse og presentasjonsteknikk som viktige elementer i arbeidet med et selvstendig prosjekt. Sentral forskningsmetodikk vil være en viktig del av emnets

Innhold i bacheloroppgaven

Studenten velger et forskningsemne under veiledning innenfor et avgrenset emne/område/problem som er sentralt i forhold til innholdet i bachelorutdannelsen i psykologi. Prosjektet skal forholde seg til og leve opptil alle relevante etiske retningslinjer.

• Forskningsprosessen
  • Prosjektplanlegging
  • Statistikk
  • Presentasjonsteknikk
  • Lesing, forståelse og evaluering av vitenskapelig litteratur innenfor fagområdet
  • Anvendelse av vitenskapsteoretiske metoder til løsning av problemstillinger innenfor fagområdet

Læringsutbytte

Kunnskaper

• Har dybdekunnskap om sentrale teorier, empiri og metode, samt forskningsbaserte og etiske problemstillinger innen valgt psykologisk tema.
  • Har kunnskap om ulike former for plagiat og konsekvensen av plagiat og fusk i vitenskapelige publikasjoner.
  • Har kunnskap om problemstillinger knyttet til forskningsformidling.
  • Har kunnskap innen grunnleggende statistikk.
  • Gjøre rede for fundamentale forskningsmetodologiske begreper og prinsipper som inngår i vitenskapelig tenkning

Ferdigheter

• Kan gjennomføre et større vitenskapelig arbeid.
  • Kunne forberede muntlig presentasjon av tema for eget vitenskapelige arbeid.
    42
  • Kan presentere eget vitenskapelig arbeid i henhold til etiske retningslinjer, oppgitte formkrav og APA-mal for referering.
  • Analysere og diskutere et fenomen i en gruppe der ulike psykologiske fagretninger er representert.
  • Kunne gjøre vitenskapelige analyser
  • Estimere reliabilitet ved psykologiske måleskalaer.
  • Utføre statistiske utregninger ved bruk av Excel.
  • Gjøre rede for og forstå tolkning og bruk av relevante statiske analyser

Generell kompetanse

• Har en faglig nysgjerrighet og respekt for faglige, etiske og vitenskapelige verdier.
  • Kunne fordype seg i, diskutere og rapportere forskningslitteratur
  • Kunne kommunisere om faglige problemstillinger med andre fagfolk og allmennheten

Adgangsregulering

Studenten må ha fullført og bestått 150 studiepoeng som alle er godkjent som del av bachelorgraden i anvendt psykologi for å fremstille seg til eksamen i PSY39990 Bacheloroppgaven.

Arbeidskrav

Godkjent arbeidskrav er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen.

• Godkjent nettbasert kurs i statistikk
  • Godkjent nettbasert kurs i litteratursøk
  • Innlevering presentasjon av fagområde for bacheloroppgaven

Eksamen

Eksamen i PSY3990 Bacheloroppgaven er en bacheloroppgave hvor kjerneteksten teller 20 sider (+/- 10 %) i henhold til oppgitt format, og APA-mal for referering. Eksamensinnholdet er læringsutbyttene. Eksamensbesvarelsen sensurers og gis gradert karakter, A – F.

Ved stryk eller forbedring av karakter skal det leveres helt ny oppgave, basert på en ny problemstilling, ved kontinuasjonseksamen.

Se unntak for studenter som går på tredjeåret i studieåret 2018/2019 i tillegget bakerst i studieplanen.

Tilbake til psykologiemner