Emnet tilstreber å gi studenten grunnleggende matvarekunnskap og kjennskap til kostanbefalinger og helsefremmende matvarevalg på befolkningsnivå. Studenten lærer om betydningen av kosthold og ernæring gjennom de ulike fasene av livet og hvilke anbefalinger og retningslinjer som er gjeldende. I tillegg til de generelle anbefalingene for friske voksne skal studenten kjenne til kostanbefalinger for vegetarianere og friske personer som driver med idrett. Studenten skal kjenne til utvalgte trenddietter og hvorvidt de er forankret i de norske kostanbefalingene.

Til studiesiden grunnleggende ernæring

Læringsutbytte

Kunnskap:

  • Har kunnskap om de ulike matvaregruppene, og hva som kjennetegner disse
  • Kjenner til ulike merkeordninger av matvarer
  • Har kunnskap om nasjonale anbefalinger og retningslinjer for kosthold til befolkningen
  • Har kunnskap om anbefalinger og kost- og livsstilsråd til gravide, inkludert normal vektoppgang under svangerskapet og viktigheten av en sunn livsstil i svangerskapet.
  • Har grunnleggende kunnskap om kost- og livsstilsråd til ammende mødre, sammensetning av morsmelk, samt helseeffekter av amming for barnet og for mor
  • Kjenner til situasjoner hvor bruk av morsmelkerstatning er hensiktsmessig
  • Har kunnskap om norske anbefalinger for spedbarnsernæring, herunder introduksjon av fast føde og kosthold til spedbarn
  • Kjenner til vekstutvikling og bruk av vekstkurver hos barn
  • Kjenner til anbefalinger og retningslinjer for barn og unges kosthold hjemme, i barnehagen og på skole Har grunnleggende kunnskap om kosthold til barn og unge i Norge, og har kjennskap til ulike utfordringer
  • Kjenner til forekomst av og risikofaktorer forbundet med overvekt hos barn og ungdom, og til retningslinjer for forebygging av overvekt hos barn og unge
  • Kjenner til kostanbefalinger og ernæringsutfordringer hos veganere og vegetarianere
  • Kjenner til kostanbefalinger og ernæringsutfordringer blant idrettsutøvere
  • Kjenner til utvalgte trenddietter, hvem de rettes mot, hvilke matvarer som inngår i disse og si noe om hvordan de skiller seg fra kostanbefalingene til befolkningen generelt
  • Kjenner til kost- og næringsstoffanbefalinger og kan beskrive ernæringsutfordringer hos eldre
  • Kjenner til begrepene ernæringsstatus og underernæring
  • Kjenner til screeningverktøy og metoder for å kartlegge matinntak hos eldre
  • Kjenner til de nasjonale retningslinjene for forebygging av underernæring
  • Har grunnleggende kunnskap om praktiske kostråd og matvarevalg ved underernæring

Ferdigheter:

  • Kan anvende den norske matvaretabellen for å vurdere innholdet av næringsstoffer i ulike matvarer
  • Kan vurdere næringsdeklarasjoner på matvarer
  • Kan skrive en enkel vitenskapelig tekst
  • Kan reflektere over egen kompetanse og ernæringsfaglige begrensning

Kompetanse:

  • Kan demonstrere skriftlig formidlingsevne innenfor ernæringsfaget
  • Kan bidra med evidensbasert ernæringskunnskap i samfunnet

 

Arbeidskrav

Godkjente arbeidskrav er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen. Arbeidskravene består av følgende oppgave og kurs:

  • Skriftlig innleveringsoppgave i vitenskapelig artikkelskriving. Studentene får opplysninger fra en fiktiv studie og skal ut i fra informasjonen som gis skrive en enkel artikkel oppbygget etter IMRaD-struktur. Tilpasset undervisning gis. Omfang: ca. 2000 ord
  • Nettkurs i matvarekunnskap. Kurset består av kursartikler om matvarekunnskap og ti automatiserte oppgaver.
  • Aktiv deltakelse i digitalt klasserom.

 

Eksamen

  • Skriftlig eksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).

Eksamen kan tas på nett som netteksamen eller i høyskolens lokaler.