Mens noen snakker om en ny kald krig snakker andre om risikoen for tredje verdenskrig. Andre igjen påpeker at vi historisk sett opplever relativt få kriger i dag. Hvordan ser den globale sikkerhetssituasjonen egentlig ut og hvordan skal vi forstå de ulike aktørene? Dette emnet tar for seg en rekke sikkerhetspolitiske problemstillinger og analyserer disse utifra teoretiske, strategiske og sikkerhetspolitiske perspektiver.

Emnekode:                     INT2210
Tittel:                               Sikkerhetsstudier
Type:                               Obligatorisk
Plassering:                      Fjerde semester
Studiepoeng:                 10 studiepoeng

Om emnet

Emnet Sikkerhetsstudier vil diskutere konseptet «sikkerhet», gi en innføring i strategilære, videreutvikle forståelsen av IR-teori, og introdusere viktige historiske caser og aktuelle sikkerhetspolitiske problemstillinger. Temaer og diskusjoner som vil bli tatt opp er blant annet: hegemoni, USAs dominerende rolle i å forme verdenssystemet og hvordan denne rollen er i forandring, stormaktspolitikk (er vi på vei tilbake til en tid med rivalisering mellom flere stormakter?), og se på noen aktuelle kriger fra og med 1. verdenskrig (hva har disse krigene å si for internasjonal sikkerhet?). Emnet vil også se på sikkerhetsutfordringene relatert til global oppvarming og ressursknapphet. Målet med dette emnet er å gi studentene et solid fundament til å forstå og diskutere sentrale begreper og konsepter innen sikkerhetsstudier og globale sikkerhetsspørsmål.

Læringsutbytte

Kunnskap

• Redegjøre for hovedtrekkene i den globale sikkerhetssituasjonen etter Første verdenskrig.
  • Kjenne til utviklingen av det globale sikkerhetsbildet i et historisk perspektiv.
  • Redegjøre for ulike begreper og konsepter knyttet til sikkerhetsstudier.
  • Kjenne til den teoretiske forankringen (International Relations) for sikkerhetsstudier i rammen av internasjonale studier.
  • Forstå globale trender innen internasjonal sikkerhetspolitikk.

Ferdigheter

• Vurdere og analysere ulike aktørers/instansers rolle med hensyn til internasjonal sikkerhet.
  • Kritisk analysere og evaluere forskningsfunn innen sikkerhetsstudier.
  • Vurdere og kritisk analysere hvordan de store/mektige landenes (USA og Kina med flere) politikk innvirker på den globale sikkerhetssituasjonen.
  • Analysere internasjonal politisk dynamikk mellom store og små aktører.
  • Presentere og drøfte sentrale faglige temaer muntlig og/eller skriftlig.

Generell kompetanse

• Utvikle en dypere forståelse for stormaktspolitikk og hvordan dette preger verden.
  • Utvikle en dypere forståelse for begrepet ”sikkerhet”.

Vurderingsform

Arbeidskrav

Arbeidskravet må være bestått innen angitt frist for å kunne gå opp til eksamen.

• Obligatorisk undervisning (bestått/ikke bestått). For å bestå arbeidskravet må studenten være til stedet på minimum 7 forelesninger (kun gjeldende for stedlige studenter).
  • Skriftlig innlevering; omfang 750-1000 ord (bestått/ikke bestått) (kun gjeldende for nettstudenter).

Eksamen

Karakteren i dette emnet består av to eksamener som til sammen gir én samlet karakter. Studenten må bestå begge for å bestå emnet. Det er anledning til å ta opp kun én eller begge eksamener.

• Hjemmeeksamen (individuelt essay); omfang: 3500 ord (+/- 10 %, ekskludert forside og litteraturliste) (60 % av emnets totalkarakter, gradert karakter A – F).
  • 3-timers netteksamen (40 % av emnets totalkarakter, gradert karakter A – F).

* Emnets tittel ble endret i juni 2019. Tittel gjeldende frem til endring var Global sikkerhet.