Emnet omhandler vitenskapsteori, ernæringsforskning, statistikk og vitenskapelig publikasjoner.

Tilbake til bachelor i ernæring

 

Innhold

Emnet omhandler vitenskapsteori, forskning, statistikk og vitenskapelige publikasjoner knyttet til ernæring. Studenten skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om statistiske metoder, samt tilegne seg kunnskap i å kunne lese og kritisk vurdere vitenskapelige publikasjoner og forskningsresultater.


Læringsutbytte

Kunnskap

  • Har kunnskap om vitenskapsteori, inkludert problemstillinger, hypoteser, forskningsetikk og sentrale vitenskapsetiske spørsmål knyttet til forskning innen ernæring
  • Har kunnskap om statistiske tester og metoder, herunder samlings- og spredningsmål, enkle hypotesetester, p-verdi, effektmål, konfidensintervall, parametrisk- og ikke-parametrisk statistikk og normalfordelingskurven
  • Har bred kunnskap om sentrale begreper innen tema relevant forskning, herunder epidemiologisk studiedesign, styrker og svakheter ved disse samt metodiske utfordringer ved slik forskning
  • Kjenner til ulike typer vitenskapelige publikasjoner, samt relevante verktøy for å kunne vurdere kvaliteten av disse publikasjonene
  • Kan forklare evidensbegrepet og kjenner til kriterier for å vurdere evidens

Ferdigheter

  • Kan lese og kritisk vurdere vitenskapelige artikler
  • Kan reflektere over og vurdere hvilke studiedesign som egner seg ved ulike problemstillinger
  • Kan vurdere hvilke kostholdsundersøkelsesmetoder som egner seg ved ulike studiedesign
  • Kan utføre enkle statistiske beregninger og presentere data med sentralmål, spredningsmål og figurer
  • Kan formulere egne hypoteser og teste disse ved hjelp av enkle statistiske metoder
  • Kan anvende et statistikkprogram (eksempelvis Excel) til å beregne gjennomsnitt, median, konfidensintervall, standardavvik og standardfeil, samt lage diagrammer
  • Kan tolke samt beregne effektmålene relativ risiko og odds ratio
  • Kan finne, vurdere og henvise til vitenskapelige artikler, samt tolke statistiske resultater med utgangspunkt i vitenskapelige artikler

Generell kompetanse

  • Har innsikt i styrker og svakheter ved de vanligste metoder for å innhente data om kosthold og ernæring/helse
  • Har innsikt i styrker og svakheter ved forskjellige studiedesign brukt innen epidemiologisk forskning
  • Kjenner til spesielle metodiske utfordringer samt etiske spørsmål knyttet til forskning innen kosthold

 

Tidsramme

1,5 måneders fulltids studieinnsats

 

Obligatoriske arbeidskrav

  • Godkjent innleveringsoppgave: «statistikk og presentasjon av data»
  • Aktiv deltagelse i det digitale klasserommet

 

Vurderingsform

Avsluttende skriftlig eksamen (3 timer) avholdes hvert trimester. Studentene kan velge om de vil ta eksamen hjemme eller på skolen. Det gir bokstavkarakter (A-F).

 

Opptaks- og adgangsregulering

MED 1600 eller tilsvarende (kan tas samtidig).

 

Tilbake til bachelor i ernæring