En ny analyse fra den store EPIC studien fant ikke noen klar sammenheng mellom inntak av frukt og grønnsaker og risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen.

Tidligere studier har vist at et høyt inntak av frukt og grønnsaker er assosiert med lavere risiko for kreft i munnhule og svelg, spiserør, mage, tykktarm/endetarm og lunger, men det har vært begrenset med prospektive studier vedrørende kreft i skjoldbruskkjertelen. Relativ risiko var på 0.89 (95% KI: 0.68-1.15) for frukt og grønnsaker samlet, 0.89 (95% KI: 0.69-1.14) for grønnsaker og 1.00 (95% KI: 0.79-1.26) for frukt. En antydning til økt risiko ble observert for høyt inntak av frukt juice, 1.23 (95% KI: 0.98-1.53). Selv om disse funnene vedrørende kreft i skjoldbruskkjertelen ikke er så oppløftende er det fortsatt mange gode grunner til å spise mye frukt og grønnsaker fordi det reduserer risikoen for andre kreftformer (som nevnt ovenfor) og i tillegg risiko for hjertesykdom, slag og prematur dødelighet.

 

Dagfinn Aune forsker på kosthold og livsstilsfaktorer