Truls, overgang fra Norge til Slovakia

Truls er medisinstudent på andre året ved Comenius i Slovakia. Han tok først medisinstudier 1+5 i Oslo for deretter å starte på andreåret av medisinutdanningen i Slovakia*. Her forteller han mer om hvordan overgangen fra Norge til sentral-Europa har vært.

*Medisin 1+5 er i dag ett år i Oslo og resten i Pécs i Ungarn.

– Skrevet av medisinstudent Truls 1+5 medisinutdanningen Oslo-Slovakia

Publisert i Studentene forteller om studie og jobb: Medisin og helse av Høyskolen Mandag 27. juli, 2015 - 23:45 | sist oppdatert Mandag 7. desember, 2020 - 12:24

Om overgangen fra Oslo til Slovakia

Språkundervisningen vi hadde i Oslo har betydd mye for studenttilværelsen i Martin. Det er ikke alle som snakker engelsk og da er det kjekt å kunne gjøre seg forstått, enten man er ute på restaurant, er i butikken eller tar taxi. Grammatikk er ikke fokuset i andre klasse så et godt tips er å få inn dette på forhånd. Det å ha vært igjennom det på forhånd er utvilsomt en stor fordel, ikke minst fordi det letter arbeidsbelastningen i et ellers intensivt semester.

Medisinstudent test   Som medisinstudent må man ikke være redd for blod!

Om sommerkurset

Jeg valgte å reise ned noen dager før kurset begynte for å bli kjent med byen og for å komme til rette i leiligheten. Vi begynte med to uker histologi og deretter fire uker anatomi, slik som vi hadde. Da jeg kom tidlig og hadde litt tid på meg før kurset begynte valgte jeg å begynne å lese litt histologi og litt anatomi. Anatomien har vært litt mer krevnde enn det andre, så der har jeg brukt en del flere timer hver dag.

Og, som medisinstudent må man ikke være redd for blod!

Om histologi

Dagene var på en måte tredelt der vi først begynte med en liten forelesning, deretter gikk vi gjennom preparater felles før vi til slutt fikk utdelt preparater selv og studerte de i mikroskop. Histologidelen av kurset ble avsluttet med en slidetest der vi trakk to slides av 100 i en boks og skulle forklare hvilke strukturer vi så. Dette var litt knot men absolutt ingenting å bekymre seg for. Professorene er veldig greie og hjelper deg om du står fast. Om jeg husker riktig hadde vi også en eller to prøver i løpet av disse ukene. Prøvene er multiple choice med ett riktig svaralternativ av fire mulige og en må ha 70% riktig for å stå. Leser en jevnt og trutt er disse prøvene relativt greie.

Medisinstudent -og noen gang "pasient" :-)

Om anatomi

De to første ukene av anatomien hadde vi kun lectures. De to neste ukene hadde vi practicals og dissection week. Det har vært en del årøver. Hadde jeg visst at det skulle være så mye hadde jeg begynt å lese før - det er godt tips! Husker vi hadde i underkant av to dager på å lære oss ca. 83 muskler med utspring, feste og funksjon, i tillegg til skjelett og joints. Men stryker man på en prøve så ikke få panikk. Det er veldig normalt og man kan ta eksamen på nytt senere. Professorene er veldig alrighte og tar oftest hensyn til studentenes ønsker om dato for retakes.

Det gjelder å skape riktig stemning rundt seg når det er jul og man må lese tuil eksamen    Martin er en fin studentby selv om den er liten

Livet i studiebyen

Byen vår Martin har sin sjarm. Jeg syntes byen er helt konge og trives kjempegodt, men jeg vet ikke alle trives like godt som jeg. Det blir på en måte litt hva man gjør det til. Studentmiljøet er bra og det er mange fantastiske mennesker her. Overgangen fra Norge til Slovakia gikk bedre enn jeg hadde forventet. Folk er veldig åpne og omgjengelige, og jeg føler vi ble tatt veldig godt imot. Naturen er kjempefin og hvis man liker å gå i fjellet er det gode muligheter for det.

For de som liker å trene er det flere treningssentre, svømmehall, tennisbaner, volleyball, poledancing og dansekurs. Vi som bor på Severia har fått ordnet det sånn at vi leier en gymsal på lørdager, bare 50 meter unna her vi bor. Da spiller vi fotball. Det er flere kjøpesentre i Martin. De er ikke så store og de harikke de mest spennende butikkene, men du får kjøpt det du trenger. I tillegg er Tesco HELT KONGE! Tesco har alt!

Litt om transport

De fleste velger å reise om Kraków når de skal hit. Dette er kanskje den billigste og enkleste løsningen, men det er også mulig å reise om Wien og Katowice. Både Norwegian og Ryanair flyr til Kraków, og billettene kan du få ganske rimelig om du bestiller tidlig.

I Kraków venter en tre timers taxitur til Martin. Vi har en gruppe på Facebook som heter ANSA Slovakia Travel Group og denne brukes for å samkjøre transport til og fra flyplassene. Taxi i byen er billig og togtransport er gratis for studenter, med unntak av intercity trains tror jeg. Skal dere reise med tog gratis må dere ta med pass og ISIC card til togstasjonen og få togkort for studenter, men ISIC kortet får dere først når sommerkurset er bestått og dere har enrollet.