Truls, medisinstudent på andre året i Slovakia

Etter et intensivt første år i Oslo er vi nå i gang med andreåret av medisinutdanningen i Slovakia. Hele klassen reiste samlet ned til Martin og måtte først gjennom et tøft sommerkurs før vi kunne fortsette på andreåret som medisinstudent. Jeg stortrives!

– Skrevet av medisinstudent i Slovakia; Truls

Publisert i Studentene forteller om studie og jobb: Medisin og helse av Høyskolen Fredag 30. oktober, 2015 - 23:49 | sist oppdatert Onsdag 2. desember, 2020 - 15:41

Å studere medisin i to land

Det er mange medisinstudenter i Slovakia. Vi var en klasse på ca 30 studenter som startet sammen på førsteåret i Oslo og reiste samlet til andreåret i Slovakia. Det første året bestod av 60 studiepoeng (blant annet biokjemi, fysikk, kjemi med mer) ved Universitetet i Oslo, og mange andre emner (latin, slovakisk, førstehjelp, histologi og mye mer) ved Bjørknes Høyskole. Etter dette måtte vi gjennom et 6 ukers intenstivt sommerkurs i Slovakia der vi lærte anatomi, histologi og embryologi. Etter at dette var fullført og bestått startet vi som andreårs medisinstudenter her i Martin på Jessenius Faculty of Medicine, Comenius University.

kveldsutsikt i slovakia
​Utsikt fra leilighet i Slovakia

Stortrives som medisinstudent i Slovakia!

Jeg stortrives og jeg tror de aller fleste trives kjempegodt her nede! Sommerkurset var intensivt men det gikk stort sett bra med alle. Den største utfordringen var faktisk varmen! Det var mellom 30 og 35 grader hver dag omtrent hele perioden. Det smakte godt med en liten pause i Norge når sommerkurset var over, men jeg savnet faktisk Slovakia litt. Derfor var det bare bra å komme i gang igjen med studiene i september.

Tøffe men spennende studier

Overgangen fra Norge til Slovakia gikk bedre enn forventet. Folk her er veldig åpne og omgjengelige, og jeg føler vi har blitt tatt veldig godt imot. Studentmiljøet er fantastisk! Jeg var veldig bestemt på at jeg ville i en studiegruppe hvor det ikke var så mange studenter fra studietiden i Norge. Vi var tre som var heldige og kom sammen i en studiegruppe hvor det er studenter fra både Norge og Island, og alle er herlige! Faglig sett føler jeg vi som tok det første året i Oslo har en fordel i både slovakisk og biokjemi, mens det er enkelte ting fra biologien vi ikke har hatt som de andre har. I fysiologifaget begynte vi allerede første uken med å sette sprøyter på hverandre, noe de fleste syntes er veldig moro!

En medisinstudent har alltid noe å gjøre

Nå har vi akkurat gått i gang med en skikkelig intensiv periode som varer frem til slutten av oktober. Noen av gruppene har disseksjonsuke denne uken, med det de kaller opening test på mandag og closing test på fredag. De andre gruppene har det samme neste uke. I tillegg har vi credit test i både fysiology, histologi og slovakisk. Jeg har planer om en rask tur hjemom når dette er ferdig.

Flere av studentene fra klassen min i Oslo, inkludert meg selv, dro på ANSA-tur til Tatra fjellene forrige helg. Det er morsomt  og lurt å komme seg bort innimellom og bli kjent med andre studenter på tvers av trinnene.

slott i slovakia  skogstur i martin  klatring i martin