Hopp til hovedinnhold
/

Truls, medisinstudent i Martin, Slovakia

 Nå går jeg i 3. klasse på medisinstudier i Martin og skal fortelle litt om hvordan det er å være student i Slovakia. Om forelesninger og professorer, eksamen og annet - og litt om livet utenom studiene.  

Publisert i Studentene forteller om studie og jobb: Medisin og helse av Høyskolen Torsdag 25. januar, 2018 - 23:21 | sist oppdatert Tirsdag 16. mars, 2021 - 11:18

Litt om 3. år av medisinutdanningen i Slovakia

Det tredje året er kanskje året med den seigeste eksamensperioden så langt i studiet, men desidert det mest spennende. Basic science fag er historie og det er på tide å lære om sykdom og sykdomsutvikling. Det skal sies at grunnlaget som legges i første og andre klasse, med fag som biokjemi, histologi og fysiologi, er svært viktig for å forstå ulike sykdomsprosesser som kan oppstå i kroppen, og det ble mye repetisjon av dette for min egen del de første ukene av fjorårets vintersemester. De største fagene dette året er pathoanatomy og pathophysiology. En kan på en måte si at patologien, eller sykdomslæren om du vil, er delt inn i faget som tar for seg hvordan vev ser ut morfologisk når det er sykt (pathoanatomy) og faget som tar for seg mekanismene bak sykdommene (pathophysiology).

Å møte forberedt til forelesninger er et minstekrav!

I tredje klasse forventes det at man stiller forberedt til hver time og i pathoanatomy det kan plutselig dukke opp en overraskelsesprøve, selv om kullet vårt ikke fikk noen av disse. Forelesninger i pathoanatomy er ikke obligatorisk. Det er derimot practicals. Her går man gjennom ukens tema og får utdelt preparater for å studere i mikroskop. Det holdes en creditprøve og studentene får tilbudet om å holde presentasjon i noen utvalgte temaer i løpet av vintersemesteret. Frivillig presentasjon er noe jeg vil anbefale kommende studenter å holde. Det legges merke til. I sommersemesteret holdes det også en creditprøve og presentasjoner. Denne creditprøven er ganske omfattende og tar for seg pensum fra de siste ukene av vintersemesteret samt de 10 første ukene av sommersemesteret. Det gjelder å starte å lese til denne tidlig. Som en gulrot slipper studentene som gjør det bra på denne prøven å ha praktisk del av eksamen.

Pathoanatomy: generell patologi, onkologi og systemisk patologi

Pathoanatomy er et tredelt fag. Første del tar for seg generell patologi, andre del onkologi og tredje del systemisk patologi, der en går gjennom sykdommer organsystem for organsystem. På eksamen trekkes tre spørsmål totalt, en fra hver del, og eksamen er muntlig. I tillegg må noen ha en praktisk prøve.

Pathophysiology -med obligatoriske practicals

I pathophysiology forventes det at en møter i minst halvparten av forelesningene. Practicals er også obligatorisk og her jobbes det i mindre grupper. Mot slutten av timene har det hendt vi har fått utdelt et kasus vi skulle løse som vi avslutningsvis gikk gjennom med professoren. Jeg husker ikke helt hvor mange prøver vi hadde hvert semester men jeg lurer på om ikke det var to. I tillegg avsluttes faget ved at studentene holder en såkalt semestral report. Her tar man for seg en sykdom og skal presentere denne som et kasus muntlig for resten av gruppen. Studentene jobber gjerne to og to eller tre og tre men kan også jobbe alene, alt etter hva man ønsker selv.

Flere fag

Andre fag i tredje klasse er surgical propediutics, internal propediutics, microbiology, medical ethics og molecular biology (vintersemester) og surgery, internal propediutics og medical psychology (sommersemester). I kirurgifagene og internal prodediutics har vi vært på sykehuset der vi har tatt sykdomshistorie og undersøkt pasienter. Her har vi jobbet i grupper. Enkelte uker har vi også vært på simulation center der vi blant annet har hatt suturopplæring, lært å legge urinkateter og sentralt venekateter. Spør man pent kan det hende man får lov til å være med og observere under en operasjon.

Et liv ved siden av studiene

– Mange tenker kanskje det virker litt skremmende og intenst, men jeg kan garantere at det er mulig å ha et liv ved siden av skolen også. Selv har jeg deltatt på alt av ANSA-arrangementer og dratt på helgeturer til andre europeiske storbyer. Og nå kommer kanskje det beste! Er du flink og leser godt, består alle prøver i løpet av vintersemesteret, ja, så får du muligheten til å preterme eksamen. Dette innebærer at du kan ta eksamen før eksamensperioden egentlig begynner, som igjen betyr at dersom du velger å gjøre det med både surgical propediutics og microbiology, ja, da får du plutselig to måneder juleferie. Nå hørtes kanskje ikke tredjeklasse så ille ut likevel?

Litt om eksamen og gjennomføring

– Slovakia har en litt annen kultur enn vi har hjemme i Norge. På eksamen forventes det at studentene kler seg pent. Dette innebærer dress for gutta og kjole eller liknende for jenter. Enkelte kan oppleve dette som litt ukomfortabelt men det er noen man blir vant til. De fleste eksamener foregår muntlig. Noen har også en skriftlig del og andre har både skriftlig, muntlig og praktisk. Avsluttende eksamen i surgical propediutics til jul har en praktisk del først der studentene får utdelt en pasient og skal ta sykdomshistorie samt gjøre en enkel undersøkelse. Professorene bryr seg ikke så mye om man jobber alene eller sammen med noen her. Når det er gjort skal man sette sammen dette hjemme til en fin anamnese som skal leveres ved skriftlig eksamen. Denne blir tatt med i karaktervurderingen.

– Hvor mye må man studere på egenhånd?

– Dette er noe som er veldig individuelt. Jeg lærer ofte nye ting lett men sliter med å huske det. Jeg leser kanskje litt mer enn de fleste andre men liker heller å ha for god tid til prøver enn å ha for dårlig tid. Skippertak nytter ikke. Ikke for meg i hvert fall (sannsynligvis ikke for noen).

– Hvordan fyller studiehverdagen seg opp?

– Det varier fra dag til dag. Som regel består de av både forelesning og practical. Forelesningene er i de fleste fag ikke obligatoriske. Noen fag krever at du møter i halvparten. Practicals er som regel på formiddagen og forelesning er enten før eller etter det. Det hender også det blir noen timer fri på formiddagen, men det er for så vidt greit for da kan en bruke tiden på å forberede seg til timen etter. Fredager var alltid fri i fjor! (wohooo, langhelg!)

– Føler du at du har lært masse eller er det uoverkommelig?

– Jeg føler jeg har lært masse. Spesielt etter eksamensperioden i sommersemesteret i tredje. Det er på en måte først da man føler man kan noe. Det er forståelig at pensum i ulike fag kan føles litt overveldende og uoverkommelig til tider men man må bare gjøre så godt man kan og akseptere at man ikke kan lære seg alt på en gang. Det kommer med tid. Det er også viktig å ikke sitte å lese konstant. Pause trenger man og jeg har troen på at de som er flinke til å ta seg en liten pause og lufte hodet en gang i blant ofte har lettere for å tilnærme seg kunnskap. Selv tok jeg pause en gang midt på dagen i eksamensperioden der jeg løp meg en tur. Ikke sånn altfor lenge men en liten tur.
 

– Hvordan er det å være på sykehus i Slovakia?

– Som tidligere nevnt er man i tredje klasse på sykehus 1-2 ganger i uken. Her jobber man stort sett sammen i små grupper og får i oppgave å ta sykdomshistorie og basic undersøkelse av pasientene. Etter at dette er gjort går man gjerne sammen med professoren og går gjennom pasient for pasient, får tilbakemeldinger om det man gjorde bra og det man kan gjøre annerledes. Å ta sykdomshistorie kan ofte være en utfordring da pasientene som regel bare snakker slovakisk, gjerne litt fort og noen ganger med litt dialekt. Når man jobber i grupper kommer man oftere frem til et fornuftig svar. Enkelte uker slapp vi å ta sykdomshistorie av pasientene og fikk heller teste arbeids EKG og ultralyd på en frivillig student. Spennende å gjøre litt annet også.

– Er professorene så skumle som det høres ut som?

– Det går mye rykter og skrekkhistorier i Martin om professorene. Personlig har jeg ikke hatt en eneste dårlig opplevelse med noen av dem. Mitt inntrykk er at historiene ofte kommer fra studenter som ikke gjør det så bra på eksamen, fordi de for eksempel ikke har lest nok, og derfor heller velger å legge skylden over på professoren fremfor å ta den selv. Mitt beste tips her er å ikke stole på slike rykter. Vær høflig og hils på professorene når du møter dem. Respekterer du dem, respekterer de deg. Så enkelt er det.

– Er det tid til å reise hjem i løpet av semesteret?

– Absolutt! Skolen gir oss ofte noen dager fri ved månedskiftet oktober/november. Mange studenter velger å reise hjem da. Det er heller ikke noe problem å reise hjem en vanlig helg om man skulle ha behov for det. Eksamensperioden varer fra starten av januar til slutten av februar. Studenter kan melde seg opp til eksamen når de måtte ønske innen den perioden (så sant det er ledige terms), og jo raskere man blir ferdig, jo lengre ferie får man. Det at man har muligheten til å legge opp løpet selv i eksamensperiodene er noe det jeg liker best ved skolen. I tillegg kommer påskeferien da vi som regel også får noen dager fri. Jeg reiste hjem to ganger i våres og tre ganger våren før. Det gikk fint!

Hva slags arrangementer arrangerer ANSA?

ANSA arrangerer hikingtur til de slovakiske Tatrafjellene hver høst. Denne turen er kanskje min personlige favoritt og noe jeg ser frem til hvert år. Turen arrangeres ganske tidlig på høsten og gir en unik mulighet til å bli kjent med studenter på tvers av trinn og skole, siden studenter fra både Martin og Košice deltar. På turen har man muligheten til å bli kjent med slovakias vakre natur og majestetiske fjell. Det tilbys tur tilpasset ulike aktivitetsnivåer og på kveldene er det ofte sosiale aktiviteter på hotellet. ANSA Košice arrangerer oktoberfest hver høst. Jeg deltok på dette i fjor høst og syntes festen var helt topp. ANSA arrangerer også vintertur for de som er glad i snowboard og slalom, samt russefest og 17. mai feiring. 17. mai feiringen i Martin er noe jeg har inntrykk av at de fleste studentene ser frem til. Den norske ambassaden i Bratislava stiller alltid opp og det arrangeres leker og holdes taler. For mer informasjon om de ulike arrangementene, sjekk ut ANSAs hjemmeside eller facebook gruppene til ANSA Slovakia, ANSA Martin og ANSA Košice.
 

Hvordan er det å være norsk student i Slovakia?

Topp! Som så mye annet, det blir hva du selv gjør det til. Jeg trives veldig godt i Martin, selv om jeg vet om studenter som ikke trives så godt. Vi er veldig heldige som får et bra studielån og hvis man bruker pengene litt fornuftig kan man leve veldig godt i Slovakia. Tog er gratis for studenter under 26 (bortsett fra intercity tog men disse billettene er ikke veldig dyre), så det er mulig å reise til mange europeiske storbyer rundt for en billig penge. Mitt tips her er å benytte seg av mulighetene man har. Reis, gå ut, ha det gøy, opplev Slovakia og opplev landene rundt! Vi er tross alt bare studenter en gang. De fleste av oss i hvert fall.

Jeg ønsker alle nye studenter, både førsteårs- og ferske studenter i Martin masse lykke til!