Thea, bachelor i ernæring

Thea går siste året av sin bachelorgrad i ernæring. Her forteller hun litt om hvorfor hun valgte ernæring som sitt fagområde.

Publisert i Aktuelt om ernæring av Høyskolen Mandag 18. januar, 2016 - 23:47 | sist oppdatert Onsdag 2. desember, 2020 - 15:39

– Hvorfor valgte du å studere ernæring

– Jeg vil gå hjem fra jobb og vite at jeg kan ha gjort en forskjell. Og hvis jeg kan få være med på å påvirke andre menneskers liv i en positiv retning ved å gi dem de verktøyene og rådene de trenger, så er ikke valget så vanskelig allikevel. Dessuten er ernæring veldig i vinden og et superaktuelt tema. Det er et stort og økende behov for folk som kan det vi kan.

– Trives du med studiene?

– Studiet er til tider krevende og man må holde tunga rett i munnen for å henge med, men hvis du klarer det, så er det vanvittig gøy, og ikke minst superinteressant. Jo lenger ut i studiet en kommer, jo mer skjønner man hvor komplekst faget er. Det er som et stort puslespill. Man legger de første brikkene på plass i løpet av det første året med anatomi og fysiologi, og så bygges det på videre med innføring i ernæring, virkning og mekansimer. Jo lenger ut i studiet du kommer, jo lettere er det å se helheten. Alle brikkene faller på plass og man ser hele bildet klart og tydelig (nesten i hvertfall). Det er så gøy!  Om jeg trives? JA!

– Vil du anbefale ernæring på Bjørknes Høyskole til andre?

Jeg anbefaler ernæring på Bjørknes Høyskole på det varmeste. Det er en liten høyskole, med et stort hjerte.

Foreleserne er engasjerte og dyktige folk med høy faglig kompetanse. Du blir sett og hørt, og mulighetene er mange dersom du ønsker å engasjere deg i din egen studiehverdag.

– Hva er ditt beste minne/opplevelse så langt  i studietiden på høyskolen?

– Det er lite som slår fadderukene på Bjørknes Høyskole, nå har jo jeg vært med på hele tre stykker,  og det ene året satt jeg til og med i fadderstyret. Og det er vel det året jeg husker best også. Det ligger så utrolig mange timer med planlegging, miksing og triksing bak for å få den kabalen til å gå opp.  Vi var fem stykker som skulle sørge for at forholdene lå til rette for at 500 andre skulle ha den beste uken på lenge. Når dagen endelig var kommet for kick-off i bakhagen til høyskole kunne vi alle senke skuldrene litt.

– Hva er det viktigste du har lært i studietiden?

– Overgangen fra videregående til høyskole kan være litt brutal.  Man er mer  eller mindre overlatt til seg selv og du er ene og alene ansvarlig for utfallet. Gjennom disse tre årene har jeg lært å ta ansvar. Ansvar for meg selv og min egen utdanning. Jeg har lært hvor viktig det er med studiekamerater som man kan sparre litt med.

– Viktigst av alt har jeg lært meg å tenke kritisk. Vi må bruke de små grå litt mer, dere!

– Hva er ditt beste studietips?

– Naturligvis (for de fleste) så blir man kjent med nye mennesker og får venner man har gjennom hele studietiden. Bruk hverandre, les sammen, lag kollokviegrupper og utfordre hverandre. Da har du på en måte dekket det faglige og det sosiale.  Og så er det engasjement da dere! Og det vil jeg slå et slag for.

Bjørknes Høyskole gir deg så mange muligheter til å involvere deg i din egen studiehverdag og du får sjansen til å være med på å bestemme.

Det kan være faglig, sportslig eller sosialt. Det finnes linjeforeninger, sosialkomitéer og sportslige utvalg. Man får så utrolig mye tilbake i tillegg til venner på tvers av linjene. Det er så hyggelig å møte freds- og konfliktstudenter i trappa og slå av en prat. Eller snakke med foreleserne du knuste i volleyballturneringen, eller bare ta en tur innom loftet for gratis onsdagskaffe. Der treffer du garantert et ansikt du så under fadderuka eller lånekassepilsen som er hver måned. Venner og engasjement er gull verdt!

– Hva er målet ditt etter bachelorgraden er fullført?

– Nå skal jeg søke meg inn på sykepleien og forhåpentligvis få en jobb som ernæringsansvarlig på sykehus. Screening av pasienter og ernæringsstatus er noe som har begynt å komme den siste tiden, og nå som de ser viktigheten av dette vil de nok se behovet også.

Jeg har også vært inne på tanken å kombinere bachelorgraden min med psykologi.  Da jeg satt i linjeforeningen jobbet vi med å få tak i ulike foredragsholdere som kunne komme å snakke om dagsaktuelle temaer rundt nettopp ernæring. Vi var så heldige å få tak i bl.a  psykiater Finn Skårderud som er en internasjonal anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser.

Finn Skårderud stilte mange interessante spørsmål, fortalte om sin hverdag og slo et slag for psykologi og viktigheten av et godt tverrfaglig samarbeid mellom ernæring og psykologi.

Og det beste av alt er jo at Bjørknes Høyskole nå også tilbyr psykologistudier – så det er mange muligheter!