Hopp til hovedinnhold
/

Lag din egen surdeigsstarter

En surdeigsstarter er en stabil kultur fra bakterier og gjær som finnes i melet og i luften rundt oss. Ved å gi mikroorganismene næring, luft og riktig temperatur, vil de øke i antall og etter hvert bli til en surdeigsstarter man kan bake med.

Publisert i Aktuelt om ernæring av Marit Kolby Zinöcker Torsdag 1. juni, 2017 - 21:20 | sist oppdatert Mandag 7. desember, 2020 - 12:27

Oppskrift på surdeigsstarter

Det tar minst en uke før du kan bake, og ofte kan det ta lenger tid før starteren er stabil og gir godt resultat. Oppskriften benytter speltmel, men vanlig hvete går like bra.

Dette trenger du for å lage din egen surdeigsstarter:
Vann
Sammalt spelt
Finmalt spelt
Salt
Et lite glass
Kjøkkenpapir
Gummistrikk

Slik gjør du:

Bland sammen 2 spiseskjeer sammalt speltmel og 3 spiseskjeer finmalt speltmel med 4-5 spiseskjeer vann i et lite glass. Ha i en liten klype salt, og bland godt. Blandingen skal være ganske tykk, men mulig å røre. Legg på kjøkkenpapir på toppen (ikke bruk lokk, det gir for lite luft), ta en strikk rundt og la den stå i romtemperatur.

.
.

Mat må man ha!

Starteren må nå mates hver dag. Det betyr å ta ut og kaste ca. halvparten av blandingen, før du tilsetter ca. 2 spiseskjeer mel (én sammalt og én finmalt), litt vann og en klype salt og rører godt. Det er ikke viktig med helt nøyaktige mål, og ulike tykkelser på starteren kan fungere like godt. Blir den for bløt, kan mel og vann skille seg. Tilsett da mer mel.

 

Boblende resultat

Gjenta den daglige matingen hver dag helt til det dannes masse bobler, blandingen hever seg mellom hver mating og det lukter gjær. Da har du en bakeklar surdeigsstarter.Ferdig starter oppbevares best i kjøleskap, fortsatt med kjøkkenpapir og strikk på toppen. Hver gang du baker, tar du ut litt av starteren og tilsetter til deigen. Da må starteren også mates.

Surdeig gir gode, sunne brød

 

Ikke glem å mate, enten du baker eller ei

Hvis du ikke baker, må den mates likevel. Ca. 2 matinger i uken er nok for en starter som står i kjøleskap. Hvis du trenger å øke mengden starter, er det bare å tilsette mer mel og vann når du mater.

 

Grov eller fin? Gjerne økologisk

Dette blir en grov surdeigsstarter. Vil du ha den fin, kan du mate den med finmalt mel helt til det grove er borte. Det er uansett smart å gi den en teskje sammalt mel av og til, da dette melet tilfører mer naturlige mikroorganismer til starteren. Bruk gjerne økologisk mel, i hvert fall til starteren – men også gjerne til baking – da plantevernmidler hemmer vekst av mikroorganismer. Usprøytet korn gjør at surdeigen trives bedre. Husk at du kan bake mer enn brød med surdeigstarteren!

surdeig kanelsnurr Marit Z