Jørgen studerte ernæring og fikk jobb i WHO

Jørgen ble bevisst på ernæring etter han ble rammet av sykdom. Det åpnet for muligheter han ikke i utgangspunktet hadde sett for seg. Vær engasjert og bruk de rundt deg er et av hans råd for å lande drømmejobben.

Publisert i Aktuelt om ernæring av Høyskolen Lørdag 19. november, 2016 - 19:36 | sist oppdatert Lørdag 5. desember, 2020 - 22:03

Hva studerte du? Bachelorgrad i ernæring på Bjørknes Høyskole, 2016 og mastergrad i Samfunnsernæring på OsloMet, 2018
Hvor jobber du i dag? Avdelingen for ernæring og matsikkerhet hos Verdens helseorganisasjon (WHO)

på jobb med
Jørgen sammen med WHOs Director-General Tedors, 2019

Dagens jobbsituasjon

– Hva går jobben din ut på?
– Akkurat nå jobber jeg med et prosjekt hvor vi prøver å kartlegge muligheter og erfaringer rundt det å øke ernæringsrelaterte intervensjoner i primærhelsetjenester i Ghana, Guatemala, Pakistan, Usbekistan og Vietnam. I tillegg er jeg involvert i matsystemrelatert arbeid hvor vi ønsker å øke fokuset på helse og bærekraft.

– Hva er det morsomste med jobben?
– Det må være de ulike menneskene man får møte og utfordringene man blir kastet ut i. Og noe av det mest spennende er å få med seg hva som skjer i bakgrunnen og det politiske spillet som ligger i FN relaterte arbeid.

– Hva er mest utfordrende med jobben?
– Jeg vil si det er å forsikre seg at det som blir sagt har blitt forstått på samme måte når vi jobber med de ulike prosjektene. Spesielt med tanke på språk- og kulturbarrierer. Og for å være ærlig så er FN byråkratiet også veldig utfordrende til tider.

– Hvordan fikk du jobben?
– Det er litt morsom historie.

Jeg var heldig og fikk en praktikantstilling i samme avdeling jeg jobber for nå hos WHO etter å ha fått tips og en «vei inn» av en av lærerne på masteren.

På slutten av min praktikantperiode begynte jeg å jobbe i Cambridge i England med internasjonalt ernæringsrelatert arbeid. Nesten et år senere møtte jeg direktøren for ernæringsavdelingen i WHO på et seminar i London. Jeg tok motet fatt og spurte dersom det skulle dukke noe opp så hopper jeg gjerne på den muligheten! Jeg fikk en fot innenfor med noen korte kontrakter som har blitt forlenget.

stolt av jobben
Bilde av Jørgen utenfor WHOs hovedkvarter i Geneve, Sveits, 2018

Utdannelsen din

– Får du brukt utdannelsen din i jobben?
– Ja det vil jeg si jeg får god bruk for. Det godt å ha god faglig bakgrunn man kan lene seg på og spesielt det å være opplært til å tenke kritisk til ny forskning og retninger ernæringsfaget kan ta.

– Hva var det viktigste du lærte?
– I tillegg til å forstå hvor kompleks ernæring egentlig er så må det være at det lønner seg å bygge nettverk tidlig og være engasjert. Selv om gode karakterer er vel så viktig er det oftest nettverket som kan hjelpe deg med å få videre kontakter og jobbmuligheter. Å vise at man er engasjert gjennom foreninger og lignende kan lønne seg i lengden.

– Hvorfor valgte du dette studiet?
Det var egentlig tilfeldig at jeg havnet på Bjørknes. Etter at jeg ble diagnosert med leukemi fikk jeg en større interesse for ernæring. Jeg bestemte for å prøve meg på Bjørknes etter å ha kommet over det på nettet og lest om hvordan studiet fungerte på det faglige og administrative. Jeg gikk fortsatt på medisiner de to første årene av min bachelor så det at jeg kunne ha mulighet til å utsette en eksamen for å så ta den noen måneder (istedenfor år) senere var veldig lukrativt for meg.

– Har du et favoritt-emne?
– Det er så klart globalernæring i Tanzania!

ernæringstudent hos who
WHOs Director-General Tedors holder tale ved lansering av "Thirteenth General Programme of Work 2019-2023" (WHOs femårs strategiplan), 2018

Sosialt

– Deltok du i noen studentorganisasjon eller lignende?
– Jeg var leder for linjeforeningen og studentrepresentant for Norsk Forening For Ernæringsvitenskap.

– Hvordan opplevde du studentmiljøet?

Jeg hadde det veldig kjekt på Bjørknes. Fra min erfaring så var miljøet veldig inkluderende og åpnet og vi fikk mye hjelp og støtte til sosiale ting. Dette var noe som hjalp meg veldig med å tørre ting jeg kanskje ikke gjorde før (som å prate foran en forsamling og ta lederverv).

– Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?
– Bruk forelesere og andre for det det er verdt og vis at du er samarbeidsvillig og engasjert i faget. Det er beinhard konkurranse så man må være ekstra på og tørre å stikke seg litt fram. Det er som sagt lurt med et nettverk og fortsatt holde live i det for plutselig kan det dukke opp muligheter du ikke har tenkt på som kan føre deg nærmere den jobben du virkelig ønsker. Man må være klar til å ta «kjedelige» jobber også… Det er ofte den beste måten å få en fot innenfor og er veldig bra for å bygge erfaring.