Hopp til hovedinnhold
/

Hva er irritabel tarm?

Irritabel tarm kan være veldig plagsomt. Løsningen er å endre kosten.

IBS står for Irritable Bowel Syndrom, og er ingen sykdom i vanlig forstand, men snarere en mangelfull funksjon i tarmen. IBS gir symptomer som oppblåsthet, magesmerter og ubehag, samt diaré eller forstoppelse. Mange IBS pasienter har i tillegg plager som ledd- og muskelsmerter, hodepine, utmattelse eller lite energi. Det er ingen økt risiko for sykdom forbundet med denne tilstanden, men irritabel tarm kan være svært plagsomt og nedsette livskvaliteten betydelig.

Publisert i Medisin, ernæring og helsefag av Marit Kolby Zinöcker Fredag 30. oktober, 2015 - 15:57 | sist oppdatert Tirsdag 1. desember, 2020 - 19:45

Hva er symptomene ved IBS?
Symptomene ved IBS oppstår når kosten inneholder for mye av bestemte karbohydrater som ikke tas opp i fordøyelsen, men som i stedet blir brutt ned av bakteriene som finnes i tykktarmen vår. Hos personer med IBS skaper dette større problemer enn hos friske personer. Bakteriene danner gass, noe som kan gi ubehag og smerter. Karbohydratene trekker også til seg vann. For mye vann i tykktarmen kan gi diaré eller forstyrre tarmens sammentrekninger slik at innholdet ikke beveger seg fremover slik det skal. Da blir resultatet forstoppelse.

Hvor utbredt er IBS?
Det er anslått at ca. 10-20 % av befolkningen sliter med irritabel tarm, og tilstanden er mer vanlig for kvinner enn for menn. Årsaken til at mange utvikler irritabel tarm er foreløpig ukjent, men det er ikke uvanlig at symptomene gjør seg gjeldende i etterkant av en mage-tarm infeksjon.

Kan jeg bli kvitt IBS?
Endringer i kostholdet er den mest effektive behandlingen av IBS, og går ut på å redusere mengden av spesifikke karbohydrater som med en fellesbetegnelse kalles FODMAP. Resultatene er gode – opptil 70 % opplever at symptomene blir helt eller delvis borte når de legger om kosten. Les mer om lav FODMAP kosthold her.

Ønsker du å lære mer om kosthold? Ta en bachelorgrad i ernæring.


Referanser:

Gibson og Shepherd 2009
http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/