Hopp til hovedinnhold
/

Hva er egentlig sunn mat?

I vår del av verden har de fleste mennesker tilgang på mat hele tiden, men for første gang i historien vet vi ikke lenger vet hva vi skal spise. Vi kan kjøpe ferdigmat i alle varianter, og ingen trenger å stå på kjøkkenet hvis de ikke vil. Vi kan spise pizza hver dag, og alle har råd til brus og sjokolade. Men er det bra for oss? Og hva er egentlig sunn mat?

Publisert i Aktuelt om ernæring av Marit Kolby Zinöcker Torsdag 28. januar, 2016 - 21:33 | sist oppdatert Tirsdag 1. desember, 2020 - 22:57

Full forvirring i media

De nasjonale kostholdsrådene blir med jevne mellomrom oppdatert og kommunisert ut til befolkningen, men drukner i støyen fra opphetede diskusjoner om hvorvidt det er innafor å spise en banan eller ei. De som skriker høyest i media er ofte de som har en agenda, og ernæringsdebattene som med jevne mellomrom raser i media gjør folk usikre. Det sikrer penger i kassa for de som forteller oss at vi må på diett eller spise piller og pulver. Gi oss Raw Food, Supermat, Low Carb – High Fat, Low Fat-Low Calorie, Paleo-diet, juice-dietten, 5:2-dietten, Middelhavsdietten!  Hva i all verden skal vi spise?

“Spis mat, ikke for mye, mest planter”

Du trenger ikke lage hjemmelaget mandelmelk og spirebrød, spise tørkede alger fra boks og drikke juice fra kaktus for å holde deg frisk. “Spis mat, ikke for mye, mest planter”. Det er like genialt som det er enkelt. Med disse 7 ordene oppsummerer Micheal Pollan det meste av hva vi vet om ernæring. Det er også slik at det du spiser er viktigere enn det du ikke spiser. Det betyr at det å ofte spise grønnsaker er viktigere enn å aldri spise junk-food. Hvis du spør et knippe fagfolk innen ernæring om hva som er sunn mat, hva vil de svare? Her er noen av kriterier for sunn mat som nok de fleste kan enes om.

Sunn mat er næringstett mat

Næringstetthet handler om mengde næringsstoffer i forhold til mengde kalorier. I praksis vil det ofte handle om mengde vitaminer og mineraler i en matvare. La oss se på et eksempel: Både agurk og grønnkål inneholder svært mange viktige næringsstoffer, men du må spise mange titalls agurker før du får i deg like mye vitamin A, C og E som fra 100 gram grønnkål. Det betyr ikke at du bør slutte å spise agurk, men at det kan være smart å tenke på hvilke grønnsaker du velger, særlig hvis du har problemer med å få i deg nok.  Her er en liste over matvarer som alle er svært næringstette – la deg inspirere!

Antioksidanter

En annen flott bivirkning av å spise mer matplanter er at du får i deg store mengder fytokjemikalier, kanskje bedre kjent som antioksidanter. Disse stoffene hjelper kroppens til selv å ta hånd om oksidativt stress og giftstoffer. Selv om de kalles antioksidanter, er det sannsynligvis den indirekte effekten som er viktigst. Fytokjemikaliene «skrur på» gener som sørger for at kroppen lager egne antioksidanter og enzymer som avgifter kroppen. Hva betyr det? At kroppen kan dette med detox helt selv. Ingen grunn til å kjøpe noe det står “detox” på, altså. Bruk heller pengene på mat.

Sunn mat er mat du lager av råvarer

Kjøp ingredienser og lag mat, ikke kjøp mat laget av ingredienser. Lager du mat fra bunnen av kan du unngå en masse unødvendig sukker og salt, du kan tilsette mer grønnsaker og andre sunne råvarer og du får bedre mat.

Sunn mat er økologisk mat

Grunnen til å kjøpe økologisk mat er ikke at den inneholder mer næringsstoffer. Det er snarere det den ikke inneholder. “Cocktaileffekten” handler om effekten av det utall fremmedstoffer vi alle får i oss på daglig basis. Fortsatt er det ingen som vet hvordan kombinasjonen av slike stoffer virker sammen i kroppen på lang sikt. I hvilken grad blir de tatt opp i cellene våre, og i hvor stor grad blir de fjernet derfra igjen? Kan noen stoffer forsterke virkningen av andre (synergi)? Dannes det nye stoffer? Dette er spørsmål vi ennå ikke har svar på. Økologisk mat er produsert uten bruk av syntetisk fremstilte plantevernmidler, og velger du matvarer med den grønne Ø’en, reduserer du mengden fremmedstoffer i maten din.

Sunn mat er variert mat

Det finnes over 50 000 matplanter i verden! Hvis du inkluderer flere matplanter, får du i deg flere næringsstoffer og antioksidanter. Skal du gjøre én endring for helsen din fremover, skal du henge mer i grønnsaks- og fruktdisken. 5 om dagen er bra, men 5 nye om dagen, det blir 35 matplanter i uken, det! Litt i overkant for de fleste, men essensen i budskapet kan du ta med deg. Her er en utfordring til deg: Gå i butikken og kjøp en frukt eller en grønnsak du aldri har brukt før. Gjør det igjen neste gang. Før du vet ordet av det har du både utvidet og forbedret kostholdet ditt.