Hopp til hovedinnhold
/

Christina, fysioterapistudent i Nederland

Christina Syvertsen studerer fysioterapi ved Bjørknes Høyskole, og er i gang med sitt fjerde, og siste år ved utdanningen. Hun forteller om sine erfaringer som student, utvekslingsstudent i Nederland, og hvordan fysioterapiyrket virker så langt.

- Skrevet av Christina, student ved Bjørknes Høyskole. 

Publisert i Studentene forteller om studie og jobb: Medisin og helse av Høyskole Mandag 20. mars, 2017 - 23:41 | sist oppdatert Mandag 7. desember, 2020 - 12:35

I disse dager forbereder jeg meg på min siste turnusperiode. Jeg skal være på et rehabiliteringssenter i Spania og arbeide med forskjellige pasientgrupper.

Før jeg begynte på fysioterapistudiet hadde jeg ingen aning om hva jeg kunne tenke meg å studere. Jeg hadde derimot noen tanker rundt at jeg absolutt ikke skulle ha en stillesittende kontorjobb og at jeg ville jobbe med mennesker. Etter hvert semester som gikk ble jeg bare mer og mer overbevist om at fysioterapi var det rette valget for meg.

– Å starte sammen i Oslo, skapte en trygg base

 

Utveksling i Nederland. Foto: Christina Syvertsen


– Da jeg var litt usikker på om fysioterapi var det rette studiet for meg syntes jeg det var perfekt at det første studieåret var i Oslo. Du slipper å finne deg selv i en kinkig situasjon i utlandet og å lure på valget ditt. Etter hvert semester som gikk ble jeg bare mer og mer overbevist om at fysioterapi var det rette valget for meg.

– Det å starte sammen med en gjeng i Oslo skapte en trygg base – med flere mennesker i akkurat samme situasjon da vi flyttet nedover til Nederland. Allerede i løpet av første skoleuke i Oslo hadde vi tilbrakt noen timer sammen i bare undertøyet!  Sjenanse og intimgrenser er noe som fort blir borte på dette studiet. Man blir fort trygge på hverandre og lærer mye om det å gå ut av komfortsonen. Dette er gull med tanke på å sette seg inn i situasjoner der du står ovenfor en pasient.

Å flytte til Nederland

– Vi var en liten gjeng som reiste til Enschede i Nederland, påsken før vi skulle flytte. Vi dro på visninger, sjekket ut universitetet og byen. Personlig syntes jeg det var greit å få litt oversikt over byen før flyttestyret begynte for fullt. En sterk anbefaling er å ta kontakt med norske studenter som er i ferd med å avslutte i Nederland. Det er vanlig å ta over leiligheter etter andre nordmenn, også noe av det enkleste. Enschede er en veldig koselig by litt utpå landet i Nederland. Det er fullt av parker og hyggelige kafeer i byen. Jeg savner samholdet, parklivet og å sykle rundt hver dag. Sykkel er et must!
 

Dyktige og erfarne forelesere

– På universitetet er det dyktige forelesere som har forskjellige bakgrunner innenfor arbeid med fysioterapi. Man kan plukke med seg mye nyttig kunnskap ved å høre på deres erfaringer og tolkninger. Den internasjonale klassen er også en god plattform til å diskutere med studenter som praktiserer i andre land. Hver uke består av en kombinasjon av forelesninger og praktiske timer der teorien blir testet ut.

De teoretiske fagene består blant annet av fysiologi, anatomi, psykologi og biomekanikk. Det å studere på et annet språk er ikke noe å bekymre seg for. Når en leser og hører engelsk hver dag kommer det av seg selv. I tillegg har du mange nordmenn rundt deg som du kan spørre om noe er uklart.

De to årene i Nederland er fylt med mye lesing og øving. Ett studieår i Nederland er delt inn i kvartaler og eksamener kommer ca. hver 8-10. uke. Det er høyt tempo, så jeg anbefaler å gå «all in» med en gang.  

image02

Praksisåret i Norge

– Tiden går så fort der nede! Plutselig var det tid for å flytte hjem til Norge igjen og å begynne på den siste delen av studiet som består av praksis. Praksissåret er delt inn i 3 perioder à 3 måneder der du står fritt til å søke deg inn på institusjoner du ønsker å jobbe. Det kan for eksempel være et rehabiliteringssenter, et sykehus, en privat klinikk eller et idrettslag.

Fysioterapeut: ikke en stillesittende jobb!

I praksis lærer jeg hvor omfattende faget egentlig er. Jeg tør vel påstå at jeg lærer noe nytt nesten hver dag.

– Det er spennende og lærerikt å møte forskjellige mennesker, ingen er jo like og man finner stadig seg selv i nye situasjoner. De tidligere praksiseriodene har jeg vært i klinikk og på rehabiliteringssenter og jeg har funnet ut at dette absolutt ikke er en stillesittende kontorjobb. Ved siden av praksis har jeg også jobbet som hjelpelærer på Bjørknes Høyskole. Lærerne er dyktige og med nysgjerrige studenter er det kjekt med spørsmål og engasjement som styrker forståelse av faget.

Utallige jobbmuligheter

Det finnes utallige mulige arbeidsplasser for en fysioterapeut. For min egen del har interessen for nevrologi blitt stor og jeg kunne tenke meg videre arbeid med rehabilitering innen dette området. Jeg har klassekamerater som ønsker å gå videre innenfor idrett og andre som vil jobbe med barn. Noen skal starte klinikk for seg selv, andre vil studere videre mot legestudier eller arbeid innenfor forskning. Fysioterapi er et yrke i kontinuerlig utvikling, det kommer stadig nye forskningsartikler eller nyutviklede hjelpemidler å arbeide med.

Er du glad i mennesker, interessert i fysisk aktivitet og helsefremmende arbeid er fysioterapi absolutt noe å vurdere!

Utdanningen ved Saxion er et kvalitetsstempel

Ute i praksis la vi fort merke til at fysioterapiutdanningen ved Saxion blir sett på som et kvalitetsstempel. Skolen har et godt rykte og studentene blir sett på som godt faglig oppdaterte og selvstendige.

– Nesten alle jeg kjenner går ut med et snitt over C og når utdannelsen i tillegg er på engelsk, åpner dette for mange arbeidsmuligheter.

– På Saxion er praksisåret delt i 3 i motsetning til 2 som i Norge. Det er lurt å benytte seg av denne perioden til å få vært innom varierte arbeidsplasser og til å knytte kontakter på eventuelle steder du kan tenke deg å jobbe. En tredelt turnus gir bedre mulighet til å få sett mer av det som er der ute.

– I Nederland skriver vi bacheloroppgaven vår den første halvdelen av det 3. studieåret. Den siste halvdelen er tiden satt av til en spesialisering innenfor et tema du kan velge selv. Kravet er at studiene dette halvåret skal tilsvare 30 studiepoeng og du må knytte det opp til fysioterapifaget. Det er muligheter for å spesialisere seg videre innenfor helse, eller du kan gå en helt annen vei og ta for eksempel økonomifag for de som ønsker å starte egen business. Vi får også studiepoeng for praksisåret vårt, som gjør at vi sitter igjen med totalt 240 studiepoeng i stedet for 180 som den norske fysioterapiutdanningen og vanlige bachelorgrader gir. 

Anbefaler studieløpet ved Bjørknes Høyskole

Det er utrolig lærerikt å studere i et annet land, man lærer mye om seg selv og jeg tror ikke jeg er alene om å kunne si at jeg har vokst mye på tiden i Nederland. Tenker du på å bli fysioterapeut vil jeg absolutt anbefale dette studieløpet!