Det første året av 1+ 5 medisinutdanning er bygget opp av 6 emner innen medisinske, grunnleggende fag, samt ett språkemne (enten ungarsk eller slovakisk).

medisinsk biologi studieoppbygging

MB1100 Kjemi og biokjemi (8 SP)

Emnet omhandler grunnleggende teorier, begreper, prinsipper og metoder relatert til kjemi og biokjemi, og vil gi studenten basal kjemisk og biokjemisk forståelse. Etter endt emne har studenten kunnskap om stoffers oppbygning og egenskaper, samt sentrale kjemiske begreper og metoder. Emnet gir studenten kunnskap om struktur, bindingsforhold, stereokjemi og reaktivitet av organiske forbindelser, samt en innføring i hvordan forskjellige funksjonelle grupper påvirker molekylenes egenskaper.

MB1200 Celle- og molekylærbiologi (12 SP)

Emnet omhandler cellebiologiske prosesser og grunnleggende metoder innen molekylærbiologi. Det legges vekt på cellulær struktur, funksjon og replikasjon, samt cellulær og
ekstracellulær signalering. Emnet gir en innføring i hvordan skade kan påvirke celle- og vevsfunksjon, samt hvordan arvematerialet regulerer kroppens funksjon. Emnet gir også en grunnleggende innføring i hvordan bruke nettbaserte vitenskapelige databaser til å oppdatere egen kunnskap, og en innføring i sikker atferd i laboratoriet.

MB1300 Biofysikk (5 SP)

Emnet omhandler generelle fysiske lover og fenomener. Det legges vekt på prinsipper som er spesielt relevant i medisinsk biologi, slik som stråling, viskositet, termodynamikk og bølger. Emnet gir studenten innsikt i metoder for medisinsk avbildning, herunder det teoretiske grunnlaget og spesielle forholdsregler ved bruk av disse metodene. Etter fullført emne vil studenten kunne anvende de fysiske lovene og regne på fysiske fenomener, samt kjenne til hvordan de kan måles.

MB1400 Samfunn og medisin I (5 SP)

Emnet gir studenten innføring i praktisk-teoretisk førstehjelp og vil gjøre studenten i stand til å utføre førstehjelp utenfor sykehus. Emnet omhandler videre medisinsk historie og etikk.

MB1500 Samfunn og medisin II (5 SP)

Emnet gir studenten innføring i statistikk og forskningsmetode samt samfunnsmedisinske problemstillinger, som vil bidra til å gjøre studenten i stand til å kunne tolke og vurdere medisinsk litteratur.

MB1600 Anatomi og fysiolog (25 SP)

Emnet gir studenten kunnskaper og ferdigheter knyttet til mikro- og makroskopisk oppbygning og funksjon av kroppens celler, organsystemer og muskel-skjelett systemet. Videre gis det en innføring i kroppens fysiologi samt embryologi og latinske begreper. Emne inneholder også en innføring i endokrin fysiologi samt signalering i kroppen. Praktisk-teoretisk undervisning er sentralt i dette emnet. Etter fullført emne kan studenten reflektere over sammenhengen mellom struktur og funksjon både på cellulært og makroanatomisk nivå.

Språk: henholdsvis slovakisk/ungarsk

I språkundervisningen lærer du enten slovakisk eller ungarsk språk og kultur. Formålet er at du behersker grunnleggende konversasjon og har ett solid ordforråd for å kunne kommunisere og undersøke pasienter ved lokale sykehus – hvilket blir en del av den praktiske undervisningen i generell medisin. Formålet er også å oppnå språk- og kulturkunnskap som underbygger hverdagen din gjennom studietiden i landet du skal studere.

Søk nå
  • 1+5 betyr ett år i Oslo og 5 år i Sentra Europa
  • Det er ingen opptaksprøver eller søknadsavgift
  • Du søker på grunnlag av vitnemål fra vgs.
  • Opptakskrav: Kjemi 1+2, Fysikk 1, Matte R1, minst 4 i engelsk