Er du nysgjerrig på hva maten vi spiser inneholder og hvordan maten påvirker kropp og helse? Nettstudiet «grunnleggende ernæring» gir deg en generell grunnutdanning innen ernæring.

mal_1450x496_045

«Grunnleggende ernæring» består av 30 studiepoeng fordelt på tre emner, hvor du lærer om kroppen, fordøyelse, næringsstoffer, matvarer og kostholdsråd.

Hva lærer jeg på grunnleggende ernæring?

Studiet passer for deg som ønsker å bidra med ernæringskunnskap i din arbeidshverdag, for eksempel innenfor helse- og omsorg, barnehage og skole, kjøkken og kantine. I tillegg kan grunnleggende ernæring være aktuelt dersom du ønsker en smakebit før du eventuelt studerer ernæring videre.

Anatomi og fysiologi

I det første emnet lærer du om kroppen, helt fra cellene som er kroppens minste bestanddeler til de ulike organsystemene. Du lurer kanskje på hvorfor du skal lære om kroppen når du skal studere ernæring? Jo, faget ernæring er læren om næringsstoffenes funksjon i kroppen. Har du noen gang tenkt på hva som skjer med maten fra du tar en bit og tygger til den er ferdig fordøyd? For å forstå det er det viktig å ha grunnleggende kunnskap om kroppen og fordøyelsessystemet.  Her vil du lære mer om hvordan næringsstoffene karbohydrat, protein og fett fordøyes og tas opp. Visste du for eksempel at ett gram fett gir mer enn dobbelt så mye energi som ett gram karbohydrat? Eller at kostfiber som man finner i frukt, grønnsaker og grove kornprodukter er en type karbohydrat som vi ikke kan bryte ned i tynntarmen?

Er du interessert i medisinske fag, og kroppens oppbygging, funksjon og sykdommer? Da er kanskje halvårsstudium i medisinsk grunnstudium (30 stp) noe for deg.

Generell ernæring

I det andre emnet vil du få en innføring i grunnleggende temaer innen ernæring, blant annet kroppens energiomsetning og energilagre. Visste du at vi i teorien kan leve i mer enn to måneder på fettreservene våre?  Du vil også lære om kroppens metabolisme, det vil si hvordan kroppen forbrenner de ulike energigivende næringsstoffene. I tillegg vil du få en grundig innføring i de ulike næringsstoffene, og hvilke matvarer som er gode kilder til vitaminer og mineraler. Du har kanskje hørt at spinat eller leverpostei inneholder mye jern? Det stemmer, men du visste kanskje ikke at 100 gram hvetekli har høyere innhold av jern enn både leverpostei og spinat. Du vil også lære om kostholdsforskning som blant annet er viktig for å komme frem til kost- og næringsstoff anbefalinger og studere sammenhenger mellom kosthold og helse.

Mat og ernæring gjennom livets faser

I det siste emnet vil du lære mer om matvarer og kostråd til befolkningen. I tillegg vil du lære om ernæring gjennom de ulike fasene av livet og hvilke anbefalinger og retningslinjer som er gjeldende. Her vil du blant annet lære at gravide kvinner ikke bør spise upasteuriserte oster da de kan inneholde mikroorganismer som er skadelig for fosteret, eller at eldre som sliter med å holde vekten gjerne kan bruke litt ekstra oljer, smør, rømme og fløte i maten. Du vil også få en innføring i ulike trenddietter, som blant annet raw-food og supermat, og lære deg å vurdere styrker og svakheter ved disse.

Andre helsefag

Er du interessert i helse- og medisinske fag tilbyr Bjørknes Høyskole blant annet:

Søk nå, eller ta kontakt med oss om du har spørsmål rundt studier eller studiehverdagen på Bjørknes Høyskole.

Grunnleggende ernæring består av tre emner:

Søk nå

Om grunnleggende ernæring: