Vår ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker har nylig skrevet en artikkel for diabetes.no om dette. Forsøk har vist at dersom man spiser eller drikker noe søtt (inneholder enten sukker eller søtstoffer) før et måltid, øker dette appetitten.

Søtstoff og søtsug

Marit forklarer videre at alle søte stoffer forsterker søtsug og avhengighet, rett og slett fordi de er søte. Gjentatt eksponering trener opp vår smakspreferanse, og det er vist at dersom nivåene av sukker reduseres over flere uker, reduseres også preferansen for søt mat. Vi er altså vanedyr, og å avvenne oss det tillærte behovet for søtt kan være et stort og riktig skritt mot bedre helse. Brus står for det meste av bruken av søtstoffer, så kanskje det første du skal gjøre er å kutte ut brus?

 

Kan man bli kvitt søtsuget?

Marit tipser om at man kan blande ut søt eller søtet drikke med kullsyret vann, og gradvis øke mengden vann ettersom man venner seg til et lavere nivå av søtsmak. Hun minner om at vann fortsatt er den beste tørstedrikken»

 

Vil du vite mer? Ta en bachelorgrad i ernæring -så lærer du om disse søtstoffene og mye mer!

 

Du kan lese hele artikkelen her