Bernt Hagtvet er ansatt som professor II i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole. Bernt har i en årrekke vært ansatt som professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo der han bemerket seg som en toneangivende forsker, svært populær foreleser og engasjert samfunnsdebattant. Med faglig bakgrunn fra en rekke anerkjente institusjoner som Yale, Oxford og UiO, og med et langt yrkesliv ved UiO, UiB og CMI, bringer Bernt med seg kunnskaper og erfaringer som vil komme våre studenter til stor nytte og glede. Høsten 2016 underviser Bernt masterstudenter ved Yale University i USA.

bh_portretter_august2016_Bernt_Hagtvet

Faglige kompetanseområder

Komparativ politikk, ekstremisme, folkemord og totalitærisme, politisk analyse, europeisk politikk og historie, politiske idéhistorie, menneskerettigheter og demokrati og styring.

Bakgrunn

• Utdannet ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Yale University (USA) og Nuffield College, University of Oxford (England)
  • Forskningsleder og forskningssjef ved programmet for menneskerettighetsstudier ved Chr. Michelsens institutt (CMI) i Bergen og professor II ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen fra 1983-1994
  • Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo fra 1994-2016

Undervisning og veiledningsområder

Folkemord og massevold, menneskerettigheter og politisk teori.

Aktuelle forskningsområder

Fascisme, ekstremisme og europeisk politikk

Annet

Bernt har mottatt flere utmerkelser som akademiker, som FAFO-prisen i 1993, Humanistprisen i 2006 og Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo i 2009. Bernt er aktiv i den offentlige samfunnsdebatten og skapte nærmest en institusjon sammen med Anders Ravik Jupskås med de populære frokostmøtene, «Frokost med Bernt» (2007-2015) ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO.

Utvalgte publikasjoner

• Hagtvet, Bernt; Øystein Sørensen & Nikolai Brandal (red.), 2016: Islamisme: Ideologi og trussel. Dreyer Forlag A/S.
  • Hagtvet, Bernt; Nikolai Brandal & Dag Einar Thorsen (red.), 2014: Folkemordenes svarte bok. 2. utgave, Universitetsforlaget.
  • Hagtvet, Bernt; Øystein Sørensen & Nikolai Brandal (red.), 2014: Intellektuelle og det totalitære. Pervertert idealisme?. Dreyer Forlag A/S.
  • Hagtvet, Bernt; Øystein Sørensen & Nikolai Brandal (red.), 2013: Venstreekstremisme: Ideer og bevegelser. Dreyer Forlag A/S.
  • Hagtvet, Bernt; Øystein Sørensen & Bjørn Arne Steine, 2012: Høyreeksstremisme: Ideer og bevegelser i Europa. Dreyer Forlag A/S.
  • Hagtvet, Bernt, 2010: Ideologienes århundre – en personlig vandring i det 20. århundrets politiske idéhistorie. Dreyer Forlag A/S.

Besøk Oria for en utfyllende liste over publikasjoner av Bernt Hagtvet